Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dzieci- GRUBASY
Wątek: Dzieci- GRUBASY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-08-12, 21:01   #10
nineczka
Wtajemniczenie

Dot.: Dzieci- GRUBASY

To prawda, sa ludzie tak otyli, ze musza poruszac sie na specjalnych elektrycznych wozkach. Tutaj bardzo malo sie chodzi, wszedzie samochodem.. i kiedy mozna choc troche ruszyc tylek, to sa te urzadzenia, bo po co chodzic. Choc oczywiscie pewnie sa i tacy ludzie, ktorzy nawet juz chodzic nie moga przez ta olbrzymia otylosc. Ja zauwazylam, ze tuaj ludzie tyja inaczej. To nie jest taka otylosc jak w Polsce. Tutejsze osoby, te oczywiscie bardzo otyle, maja potwornie wielkie tylki.. Kiedys na silowni widzialam pania, ktora byla bardzo szczupla w pasie ale pupe miala tak potworna. I prosze nie mylic z tym co w Polsce uwaza sie za ksztalt gruszki czy tez otylych ludzi.
Kiedys pisalam do szkoly research paper o obesity czyli potwornej otylosci.. czyli taki wiekszy esej ale z informaciami ktore musiala szukac po roznych zrodlach. Dwie najwieksze firmy ubezpieczeniowe (zdrowotne) zaczely juz traktowac to zjawisko jako chorobe, bo taka otylosc doprowadza do masy roznych innych chorob, szczegolnie cukrzycy. Chca wiec zapobiegac.
Moja kolezanka ma pasierbice, dziewczynka moze 11 lat (meksykanie) jest bardzo otyla i po matce obciazona grozba cukrzycy (matka pewnie tez otyla). Ta kolezanka tez oczywiscie otyla. Przyszla do mnie kiedys z nia, wracaly od lekarza. Lekarz powiedzial, ze dziewczynka musi schudnac bo bedzie miala cukrzyce.. zgadnicie, co mala ze soba przyniosla? Frytki, cole i pudelko po hamburgerze!
Ja uwazam, ze to jest bardzo powazny problem, ktory panstwo musi starac sie rozwiazac. Uwazam ,ze pierwszym krokiem powinno byc wybudowanie chodnikow!!! Bo malo ich tu.. i to bardzo malo. A jak sie idzie na pieszo, to patrza na ciebie jak na dziwolaga.
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując