Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-12-05, 11:22   #619
martwa papuga
Zakorzenienie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Dziewczyny-

Podrzucam link do interesujacego artykulu (w j.polskim- dlatego z bledmi), opartego na publikacji The New York Times ,(nie udalo mi sie jeszcze dotrzec do oryginalu): Kosmetyki: koniec testów na zwierzętach
Generalnie ma on wydzwiek optymistyczny- dla zwierzat w laboratoriach kosmetycznych i dla osob, ktore nie chca "byc piekne", kosztem czyjegos zycia

Chcialam jeszcze dodac, ze sama wciaz pracuje nad ogolnym ograniczeniem liczby uzywanych kosmetykow i nie wyszukuje, a co za tym idzie, nie kupuje juz zadnych nowosci.
Nie chce byc niewolnikiem firm kosmetycznych, dlatego ograniczylam sie tylko do tych produktow, ktore sa mi naprawde potrzebne.

Edit: Pomyslalam, ze zacytuje tytaj zalinkowany artykul, na wypadek, gdyby zniknal ze strony Gazety.

Edit 2: Znalazlam oryginalny artykul
Podaje link, dla zainteresowanych: A New Science, at First Blush
Kattko widziałam już ten artykuł (polską wersję) i z początku się zachwyciłam, ale po chwili naszły mnie dwa wątpia. Przynajmniej ja tego artykułu nie zrozumiałam jednoznacznie.
Po pierwsze - zakaz testowania kosmetyków to jedno, ale czy to dotyczy także poszczególnych składników?
Po drugie, i tu moje obawy są większe, gdzie ten zakaz ma obowiązywać? Czy istnieje instytucja, która może zakazać testowania na zwierzakach na całym świecie? Bo jeżeli to będzie zakaz wiążący np. tylko Unię Europejską - no ok, zawsze to dobra wiadomość, ale te cwaniaki producenci kosmetyków mogą od razu, i to bez większych kosztów, przesunąć te testy w inne miejsce, np. do Chin.
Chyba, że w Unii Eur. (i USA...? ) będzie obowiązywał np. zakaz dystrybucji testowanych kosmetyków - to by już było naprawdę duże COŚ.
Mam taką cichą nadzieję, że ten zakaz to rzecz naprawdę poważnie wiążąca firmy kosmetyczne - jeżeli już przygotowują sztuczną skórę i gałki oczne, to chyba zwiastun pozytywnych zmian.

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
tak naprawdę to ciężko stwierdzić w przypadku wielu firm jak to jest. taki the body shop jest znany z tego że nie testuje na zwierzętach, ale oskarżenia wobec niego były postawione. więc tak naprawdę ciężko jest się w tym wszystkim rozeznać.
The Body Shop niedawno połknął koncern L'Oreal. Więc nawet jeśli TBS w dalszym ciągu nie testuje, to zyski ze sprzedaży idą na konto wielkiego testującego molocha.
Byle do 2009
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora