Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak sobie radzić..?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-04-28, 06:22   #2
un_chocolat
Raczkowanie

Dot.: Jak sobie radzić..?

Mam bardzo podobnie. Kompleksy, porownywanie sie... i to tez odbija sie na pewnych sytuacjach. Nauczylam sie przeksztalcac te okropne uczucie w cos "slodkiego", przynajmniej moj partner tak mnie widzi, gdy zapytam sie z oczami kota ze Shreka "czy uwazasz ze ona jest ladniejsza ode mnieee?" a on "zacisnie" mi twarz rekoma z dwoch stron ze wygladam jak maly prosiak, usmiecha sie i oczywiscie odpowie ze nie, usmiechajac sie bo zadaje glupie pytania a dodatkowo wygladam smiesznie jak mi ta twarz tak scisnie. Rozluznia to troche powage moich mysli i tego jak sie porownuje.
W kazdym razie strasznie ciezko bez odpowiedniej terapii poprawic swoje samopoczucie i wiare w siebie. Najlepiej by bylo jakbys sie otworzyla, bo psycholog nie ogryzie a moze na prawde pomoc. Ja sama planuje ewentualnie skupic sie na tym, jak uporam sie z innymi problemami.

Sama bylabym ciekawa tytulow ksiazek i artykulow ktore sa dosc pomocne. Jedyne co ci moge doradzic to ze muzyka zdaje sie czesto pomagac i wprawiac w nastroj "moge wszystko". Zalezy oczywiscie czego sluchasz, ale wydaje mi sie ze w kazdym gatunku znajda sie motywujace, dobre i "powerful" (nie umiem dobrac polskiego slowa) kawalki, ktore zmanipuluja twoj mozg, przynajmniej tymczasowo, ze bedziesz myslala o sobie lepiej, jak i o swoich mozliwosciach.
Poza tym, staraj sie chodzic wyprostowana z glowa do gory, niezaleznie jak sie czujesz. Jest to inny trik, ktory manipuluje mozgiem, taka odwrotnosc tego ze jak czlowiek czuje sie dobrze ze soba to wyglada na pewnego siebie. Jak bedziesz wygladac na pewna siebie, poczujesz sie pewniej. Nie wiem jak efektywnie to moze dzialac, ale jak czasem przypomne sobie o tym by wygladac pewniej, to faktycznie po kilku minutach troche lepiej sie czuje.

I powtarzaj sobie to co juz wiesz - twoj partner wybral cie bo mu sie podobasz taka jaka jestes. Jest duzo typow urody, i duzo "typowo pieknych" ludzi, ale czesto nie widzimy w nich nic szczegolnego, tym bardziej gdy jestesmy w szczesliwym zwiazku. Wyglada na to ze twoj partner bardzo cie kocha i martwi sie twoja samoocena a nie nabiera dystansu czy sie zniecheca. To bardzo dobry znak. Jesli mialby ciagaty do innych ladnych kobiet, to zauwazylabys to chociazby w sposobie jaki by cie traktowal. Bylby bardziej zirytowany nizeli kochajacy.
Obroc tez sytuacje w druga strone. Czy twoj chlopak jest z wygladu idealem? (starajac sie patrzyc z boku) Czy sa aktorzy dajmy na to w filmie ktorzy uchodza za przystojnych i sama to zauwazasz? Czy poszlabys do lozka z takim Johnnym Deppem czy Bradem Pittem? Czy twoj partner przejawia jakis objaw zazdrosci i niepewnosci siebie gdy ogladacie film z przystojnymi aktorami?
Jesli nie, to sama widzisz ze mozliwe jest bycie z kims i nie ogladanie sie na innych ludzi, nawet jesli sa atrakcyjni. Sa zwiazki luzniejsze gdzie kobieta jak i facet pozwalaja sobie na podziwianie innych ludzi i ich komplementowanie, a sa zwiazki gdzie partnerzy w ogole nie mysla o innych w kategoriach atrakcyjnosci. Jesli twoj partner przejawialby osobowosc z pierwszego typu zwiazku, to byloby to dla ciebie bardzo nieprzyjemne i ciezko by ci bylo sie podbudowac, bedac niepewna siebie. Jesli jest jednak osoba typu drugiego, nie musisz sie o nic martwic.
un_chocolat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując