2016-04-28, 13:31
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kontrola Porcji
Cytat:
Napisane przez blackauri
Dzięki za odpowiedzi. Jem 3 posiłki+ 2 przekąski w stylu owoc, jogurt naturalny. Na śniadanie zazwyczaj owsianka, potrafię wciągnąć naraz pół opakowania płatków (suchych), więc jest to dużo. Na obiad najczęściej kasza- gryczana, jaglana+ warzywa- woreczek kaszy. czasem pierś kurczaka do tego, lub kawał łososia, taki jaki w Biedronce sprzedają na raz. Na kolację salaterka sałaty do oporu + 3,4 kawałki chleba razowego. Są to porcje po ograniczeniu, jakbym się nie hamowała to mogłabym jeść bez przerwy  .
Poza tym jestem za gruba, źle się ze sobą czuję, nie potrafię panować nad własnym apetytem, ciągle krążę wokół lodówki. W innych dziedzinach życia nie mam takiej słabej woli.
|
To rzeczywiście bardzo duże porcje, ale jak policzyłam kalorie, to wychodzi... cienizna.
Policzmy:
- pół paczki płatków owsianych (standard to na ogół 400 gr), czyli 200 gr- 730 kalori
- woreczek kaszy gryczanej 100 gr- 340 kalorii
- cała paczka warzyw mrożonych hortexu 450 gr- 270 kalorii
sałata i 4 kromki chleba- około 400 kalorii
To daje, niecałe 1800 kalorii
Jak dojesz do obiadu pierś z kurczaka około 140 gram - 300 kalorii, lub w międzyczasie jakieś owoce/coś - to będzie około 2100.
Czyli taka normalna dawka dla dorosłej, ćwiczącej, pracującej/uczącej się kobiety, a nie wiem ile masz wzrostu np.
Problemem być może jest, zę jesz jałowo, masz w diecie masę węglowodanów, czasem wrzucisz jakieś białko (kurczak/łosoś) ale ogólnie jest słabo.
Może czujesz głód, bo i rozepchałaś żołądek (wtrzachnąć pół paczki płatków, do tego w formie podejrzewam ugotowanej, czyli porcja zwieksza wilekosc o wchłonietą wodę, to faktycznie trzeba mieć bardzo rozciagniety żołądek :/), i brak Ci w diecie tłuszczy.
Może część węgli zastąpić białkiem i tłuszczami- owsianki mniej ale z orzechami i tłustym mlekiem, na kolację jajecznica/jajka gotowane z sałatą a nie chlebem?
Po obiedzie skłądajacym sie z kaszy i warzyw, tez bym poszła zjeśc lodówkę i to z telewizorem. Byłabym głodna mimo ze napchana, po 15 minutach. :/
A moze, cierpisz na jakieś zaburzenia hormonalne, lub łaknienia.
Notoryczny głód moze być objawem jakiegoś problemu zdrowotnego i warto to zdiagnozować u lekarza.
Ale najpierw popracuj nad dietą. Może wrzucaj jadłospisy na watek NCJ?
|
|
|