Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Tylko cywilny
Wątek: Tylko cywilny
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-08-14, 01:39   #41
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin
Dot.: Tylko cywilny

A ja porozmawiałam na ten temat z TZ i chyba uda się ominąć ten kościelny. On co prawda nie chce na ten temat rozmawiać, bo uważa, że jesczze dużo czasu minie zanim weźmiemy ślub, wiec po co się kłócić. A ja wolę wiedzieć jakie jest jego stanowisko żeby potem nie było awabtury. Dzisiaj powiedział mi, ż ejego babcia pytała mimochodem kiedy weźmiemy ślub, ale TŻ ją jakos zbył i powiedział, że ma starszą siostrę, która powinna wyjsć za mąz pierwsza. :P Ostatnio rozmawiamy o ślubie cywilnym ale tylko w ramach kredytu mieszkaniowego, który byśmy chcieli wziać za jakis czas. może to nie jest taki zły pomysł żeby wziąc cywilny tylko dlatego żeby wziać kredyt. Może wtedy ten ślub nie będzie na tyle ważny żeby rodzina TŻ próbowała przepchnać jesczze kościelny. No wiesz... ślub z konieczności i wygody a nie dlatego, że chce sie wziać ślub.

Tak czy siak doskonale rozumiem co czujesz... ja mam tak samo. Po prostu nie chcę brnąć przez to wszystko z gulą w gardle i udawać, że żałuję za grzechy, jak wcale nie żałuję oraz traktować ślubowanie przed bogiem jak coś nieważnego.

Rozmawiałam z moja babcią ostatnio na ten temat i ona zgodziła sie ze mną w 100%. Powiedziała, że jej jest wszytsko jedno czy ja wezme ślub kościelny czy nie, ważne żebym była dobrym człowiekiem.

Mnie zastanawia to, że w naszym kraju ludzie szanują na tyle wiarę innych ludzi, że nie mają misji by ich nawracać, ale jak ktos ma "tylko" zasady to juz można go wałkować i mówić, że jest dziecinny i niedojrzały. Nie bardzo rozumiem dlaczego tak sie dzieje... czy to dlatego, że człowiek, który ma swoje zasady jest sam, a ci którzy maja jakąs religię należą do jakiejś większej grupy? To jest chyba jednak wyrazem tego, że człowiek nie szanuje tak naprawdę drugiej osoby, tylko tego co za tą osoba stoi. Nie wiem jak to dobrze ująć...

Co wy na to?

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując