2016-05-08, 08:29
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zakupy na Strawberrynet
Cytat:
Napisane przez Linka25
Niestety na śledzeniu przesyłki poczty polskiej mam info, ze przesyłka zatrzymana przez urząd celny w Warszawie. W poniedziałek mam zamiar tam zadzwonić, chociaż znajomy agent celny mówi, żeby dać sobie spokój, będą trzymać ile mają trzymać. Może to być 2-3 tyg. Ehh.. Mogę dopłacić (teraz to pewnie nawet muszę  nie zależy mi, ale chciałabym juz po prostu mieć ten podkład, nie mam się czym malować 
|
Daj sobie spokój, oni tam mają tyle tego, że każą Ci czekać na pismo od nich, bo w tym piśmie będziesz mieć sygnaturę sprawy (czyli numer, który celnicy nadali celem odprawy celnej - wiem, jest to brawurowe językowo, ale tak najprościej to można wytłumaczyć), a oni bez sygnatury to nie wiedzą o co chodzi. Jak dostaniesz od nich pismo, to wskazaną kwotę przelejesz na wskazane konto, a potwierdzenie przelewu, specyfikację zamówienia i swoje dane prześlesz do nich na podany adres e-mail (taki dziwny, ja zadzwoniłam, aby się upewnić, czy pomyłki nie ma), podając oczywiście sygnaturę sprawy.
ZAWSZE do każdej przesyłki spoza UE o wartości powyżej 22 euro celnicy przyklejają VAT, tylko Truskawa nie zawsze tę opłatę zwraca. Mi nie zwrócili, ale nie wnikałam dlaczego, po prostu zakupy u nich przestały być opłacalne dla mnie. Kiedyś celnicy nie byli tacy skrupulatni, ale od kilku lat działają w myśl zasady "chłop żywemu nie przepuści", więc nie ma co liczyć na zmiłowanie i w przypadku zakupów poza UE przy kwotach powyżej 22 euro zawsze trzeba uwzględniać VAT, a jak kwota powyżej 150 euro to i cło dochodzi.
|
|
|