2016-05-08, 21:52
|
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Cytat:
Napisane przez Elion
Niepełnoprawni nie pójdą do pracy a to im Osborne obciął fundusze.
I jak już o Davidzie mowa to co masz do powiedzenia o papierach panamskich?
Koszty pracy w Polsce są niskie tak samo jak pensje.
Polska nie jest biednym krajem to obywatele są biedni.
Ale rzeczywiście coś nas łączy z Wielką Brytanią, wzrastające rozwarstwienie społeczne, bogacący się bogaci i biedniejący biedni wciąż obniżający się poziom szkół. Ludzie płacący większy czynsz niż płaciliby ratę za hipotekę, ale zarabiający za mało żeby ją dostać. Co prawda nie dogoniliśmy jeszcze tego cywilizowanego kraju w ilości "biednych pracujących" ale jesteśmy na dobrej drodze, ach doktryna szoku.
|
Niestety, tu masz rację i niepełnosprawni ucierpieli na tych cięciach. Nie pochwalam tego, bo akurat uważam, że powinno się takim ludziom pomagać. Oberwali rykoszetem, można by powiedzieć.
Jednak nie widzę nadal w jaki sposób program 500 plus (w obecnym kształcie bezmyślnego rozdawnictwa) miałby zapobiegać wzrastającemu rozwarstwieniu społecznemu (choć akurat w państwie, o którym mówimy takie rozwarstwienie nikogo nie dziwi-socjalizm ich ominął i z kolei dla nich społeczeństwo bezklasowe jest abstrakcją). Niedoinwestowana oświata (ze stałymi, coraz durniejszymi reformami), zdychająca służba zdrowia ( w Anglii NHS, czyli odpowiednik polskiego NFZ działa jednak skuteczniej)i radosne rozdawnictwo dokończą dzieła i skończymy jak Grecja. Bankructwem.
No i nie wiem, czy koszty pracy w Polsce takie niskie. Pracodawcy nie tworzą nowych etatów bo dopłacają jednak lwią część do ZUS. Pracownik płaci i ZUS i NFZ. A gdy przychodzi co do czego to jednak płaci prywatnie specjaliście. A, nie zapominajmy o rentowym (nie jestem pewna, czy dalej się to płaci więc proszę mnie poprawić, jeśli tak nie jest).
Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2016-05-08 o 21:57
|
|
|