Wiśnie są? Są! To upiecz babeczki!
Pyszne!
babeczki Z wiśniami!
2 szklanki mąki
2 jajka
3 czubate łyżki cukru
0,5 kostki masła - około 12 dag
1 szklanka maślanki (można zastąpić kefirem)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem waniliowym)
szczypta cynamonu
szczypta soli
3 garście wymytych i wydrylowanych wiśni
do posypania:
łyżka gruboziarnistego cukru
Włącz piekarnik - nagrzej go do 210 stopni. Formę do babeczek wysmaruj niezbyt grubo masłem, lub włóż w jej zagłębienia papierowe foremki.Masło rozpuść w rondelku.Jajka roztrzep z maślanką. Do miski przesiej mąkę, dodaję cukier, cukier z wanilią, cynamon, proszek do pieczenia i sól. To wszystko wymieszaj, zrób dołek, wlej masę jajeczno-maślankową, lekko przestudzone płynne masło, wymieszaj krótko i energicznie, dodaj wiśnie, jeszcze raz wymieszaj - ciasto powinno być grudkowate.
Ciastem napełnij formy, nakładając do każdej foremki masę do trzech czwartych jej wysokości. Babeczki posyp gruboziarnistym cukrem i piecz 20-25 minut. Jeśli patyczek włożony w babeczkę po wyjęciu jest suchy, to czas by je wyjąć.
Smacznego!
|