2016-05-09, 17:10
|
#2016
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2015-06
Wiadomości: 709
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XXI - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
Napisane przez blax5
Osobiście dawałam tahini, ale jakby nie było to zmielony sezam więc i tak wszystko masz. Z tym, że ciasta robione na oko. I nie są kruche tylko takie miękkie i lekko klejące. Tak więc...
150 g daktyli zalac wrzacą woda do poziomu owoców i odstawic na bok. 300 g cukini zetrzeć i przełożyć do miseczki. Wymieszać z 1/3 łyżeczki soli i również odstawić na bok na ok. 15 minut.
Po tym czasie cukinię odsączyć i odcisnąć nadmiar wody, a daktyle wraz z wodą zblendować na gładką masę. Mąkę (i tu mam zamontowane 50 g, ale... Może o 150 mi chodziło? Bo tak to dziwnie mało wychodzi) wymieszać z proszkiem do pieczenia, soda oczyszczona, cukinia, masa daktylową oraz 60 g tahini.
Wykładać masę łyżka na wyłożoną papierem blachę i piec w 180C aż będą ładnie przy pieczone z wierzchu. Po upieczeniu ostudzić jeszcze przez chwilę na blaszce, gdyc będą bardzo miękkie
|
A kto je kruche by zęby połamać? :P
|
|
|