Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rozważam podjęcie decyzji o emigracji.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-05-09, 21:56   #2
adult90
Zadomowienie

Dot.: Rozważam podjęcie decyzji o emigracji .

Cytat:
Napisane przez Majkowa11 Pokaż wiadomość
1. Czy mogę wynająć kawalerkę , nie płacąc z góry za wynajem ? Przecież mogę od razu nie znaleźć pracy w UK , a coś słyszałam , że najemca żąda pieniędzy od razu od dnia wprowadzki .
Nie wynajmiesz sama kawalerki, co najwyżej pokój. Za godzinę pracy, szczególnie w pierwszej pracy to 6,7 f - 7f. Pokoje w Anglii są drogie... szczególnie w pojedynkę. Zapłata zawsze jest z góry (przeważnie za 2 tygodnie, czasem za miesiąc z góry) + depozyt.
Musisz odłożyć pieniądze na start, jeszcze będąc w Polsce.

Cytat:
2. Jakie dokumenty potrzebne , formalności by móc pracować legalnie ?
NIN, konto w banku. Na miejscu zrobisz to w ok 1-3 tygodnie, w zależności od tego który bank będzie wymagał jak najmniej dokumentów.

Cytat:
3. Jak jest z ubezpieczeniem i lekarzem w UK ?
Ubezpieczenie z pracy, bądź z własnej działalności gospodarczej. Najczęściej na wyspach ludzie mają selfemployed, nawet gdy pracują dla kogoś. Lekarz pierwszego kontaktu przyjmie Cię bez problemu.

Cytat:
4. Jeśli mam prawo jazdy Kat. B to muszę przejść jakieś kursy odnośnie odwrotnych przepisów jazdy na drogach ? Jakaś zmiana dokumentów w prawku ? (czy polski dokument jest uznawany także w UK)
Możesz normalnie prowadzić samochód, czasami "twarde" (angielskie) prawko jest potrzebne do pracy albo do założenia konta w banku, ale przeważnie można się bez tego obejść.

Bez języka nie jedź, a jak już to ostro przyłóż się do nauki przed wyjazdem, abyś miała podstawy.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując