2016-05-10, 01:37
|
|
BAN stały
|
Dot.: Samotność...
Kiedy syn cesarza miał 9 lat, dostał do swojego mistrza i nauczyciela żelazną kulkę wielkości brzoskwini. "Gdy będziesz czegoś bardzo pragnął, a rzecz ta pozostanie poza twoim zasięgiem, ściskaj tę kulę życzeń. Jeśli naprawdę twoje pragnienie jest dla ciebie tak ważne, swoimi palcami sprawisz, że kula stanie się miękka jak glina". Tak oto młody przedstawiciel panującej dynastii za każdym razem, gdy czuł żałość, frustrację i przemożne pragnienie nie do spełnienia - a podczas jego surowego i bezlitosnego treningu takie sytuacje często się zdarzały - ściskał mocno swoją kulę, wytężał wszystkie siły, by choć trochę zmienić jej kształt. Ale kula wciąż pozostawała kulą, choć tak często bywała ciepła od jego rąk i mokra od potu. Chłopiec zasypiał ściskając ją i marząc, ale zaczął zdawać sobie sprawę, że po jakimś czasie każde pragnienie słabnie, a wraz z nim jego uścisk. Uświadamiał sobie raz za razem, że jego wola była za słaba, że najwyraźniej nie potrzebował, nie pragnął tych rzeczy tak, jak mu się z początku wydawało. Okazywały się zbyt błahe, nieistotne na dłuższą metę.
Niezależnie od tego jakie wnioski wyciągnął uczeń z tej lekcji, jego nauczyciel osiągnął jeszcze jeden cel - sprawił, że chłopak miał silne palce.
Zobacz jeszcze to:
https://www.youtube.com/watch?v=W5Kj7FsDVkQ
Abstrahując od groteskowo-żartobliwego wydźwięku filmu, warto pomyśleć nad przypowieścią księdza, z której płynie podobna nauka.
Jest w Tobie ból, strach i rozpacz. Potrzeba jeszcze gniewu i nienawiści. Z tego można czerpać siłę. Gdyż wszelki niedostatek, jeśli odpowiednio doskwierający, może stać się podwaliną potężnej woli, a ta - jak w obu powyższych przypowieściach - pozawala osiagnąć nawet najtrudniejsze cele. Jeśli okaże się za słaba, będzie to oznaczać, że nie dość mocno ich pragnęłaś, że zadowalasz się tym, co masz. Wybór należy do Ciebie. Ile jesteś w stanie z siebie wykrzesać, żeby zmienić otaczającą Cię rzeczywistość? Ile potrafisz poświęcić, jak wiele trudów przejść dla osiągnięcia celów? Na ile Twoja wola życia będzie w stanie oprzeć się porządkowi śmierci? Jak potężną obsesję jesteś w stanie w sobie wzbudzić i czy będzie silna jak instynkt przetrwania i do zmiękczenia stali zdolna?
Cytat:
"Właśnie chodzi o to, że ja nie chcę żadnego hobby itd., bo wiem, że tego typu rzeczy zajmują mi czas, sprawiają, że nie mam czasu na rozmyślanie, ale tak naprawdę nic się nie zmienia. "
|
Nie chcesz innego niż rozmyślanie hobby. Co prawda rozmyślanie to niezłe zajęcie, ale nie może być jedynym. Chyba nie sądzisz, że wszelkie działania są niewiele warte? Co chcesz zmienić, co jest Twoim priorytetem?
|
|
|