Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Spowiedź
Wątek: Spowiedź
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-08-15, 14:04   #107
shachownica
Zakorzenienie

Dot.: Spowiedź

Cytat:
Napisane przez nan
Właśnie tę wiarę w objawioną prawdę trudno mi zrozumieć, gdyż pomijając już wtórność chrześcijaństwa jako takiego, wystarczy się wczytać w ewangelie, żeby dostrzec, że niejednokrotnie przeczą one same sobie. Pomijając już fakt, że nie są wcale relacjami naocznych świadków, gdyż pisane były ok. 40 lat po śmierci Jezusa (mniej więcej, gdyż dzieli je spory okres czasu, co zresztą widać, łatwo zauważyć, które pisane były wcześniej, a które później). Że już nie wspomnę o tym, jak bardzo Jezus kościelny różni się od Jezusa ewangelicznego (szczególnie z ewnagelii synoptycznych), bo to temat na osobną rozprawę. Chrześcijaństwo tak samo jak każda inna religia zostało stworzone przez ludzi i podlegało licznym wpływom wielu kultur i religii, z czego największy wpływ miała filozofia grecka. Przykładem dość jaskrawym jest np. ewidentnie dodany przez późniejszych twórców chrześcijaństwa słynny cytat, "zbuduję na tobie kościół mój". Jezus nie miał zamiaru tworzyć jakiegokolwiek kościoła, szczególnie, że mnóstwo innych cytatów przekonuje, iż uważał, że lada dzień przyjdzie koniec świata, więc po co byłoby tworzyć jakikolwiek kościół. Z tego zapewne wzięła się legenda, że Piotr był pierwszym papieżem, chociaż prawdopodobnie nigdy nie był w Rzymie. Takie przykłady możnaby mnożyć w nieskończoność. Jestem osobą szalenie sceptyczną i jak widzę takie rozbieżności to po prostu muszę wątpić w jakiekolwiek boskie natchnienie.
rozumiem cię doskonale ale, co to ma do czyjejś wiary, bo o to mi cały czas chodzi. dla mnie to aż nadto wątpliwości ale czy na tej podstawie wolno mi oceniać jakość,czy szczerość czyjegoś zaangażowania, bo zauważam, że w tym kierunku ta dyskusja zmierza?

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując