2016-05-15, 07:21
|
#1
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
|
Jak robicie risotto?
Bo ja mam problem.
Chodzi o kolejnośc dodawania składników, czyli- kiedy ryż, a kiedy warzywa/mięso.
Pzepisy z których korzystałam, zakładają ze kolejnośc jest taka:
- posmażenie mięsa z warzywami, na to ryż, podsmazyć az wchłonie tłuszczi zrobi się szklisty, dolać wina, jak wchłonie dodawać rosół aż ryż się ugotuje, na koniec parmezan.
Tyle ze zanim ryż dojdzie, to warzywa i mieso sa juz niesmaczne. Przegotowane na śmierć. :/ Warzywa typu brokuły, cukinia, groszek staja się praktycznie niejadalne bo przy tak długim gotowaniu puszczają goryczke i zaczynaja brzydko pachnieć.
Jedyne co się broni to grzyby. Tyle ze ja ryżu z grzybami to tak... nie bałdzo. :/
Jakiś trick? Robić warzywa i mieso osobno i dodawać na koniec do ryzu robionego na osobnej patelni
__________________
Cava
Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
|
|
|