2007-12-17, 23:10
|
|
Zakorzenienie
|
Ślub kościelny a ślub cywilny
Wprawdzie ślub nie czeka mnie w najbliższej przyszłości, jednak ostatnio często w moim otoczeniu pojawiają się dyskusje na temat roli Kościoła Katolickiego w życiu Polaków i dlatego postanowiłam założyć wątek o takiej tematyce.
Sama ślubu kościelnego brać nie zamierzam. Pomimo tego, że zostałam wychowana w wierze katolickiej, nie zamierzam chrzcić dzieci ani posyłać ich na lekcje religii, ponieważ uważam, że byłaby to czysta hipokryzja z mojej strony. Jednak niemal za każdym razem, kiedy mówię o tym otwarcie, spotykam się z wielkim oburzeniem 
Zdaję sobie sprawę z tego, że statystyka jest jedną z najbardziej bezdusznych nauk, jednak chciałabym się zorientować, jak przedstawia się rzeczywiste podejście młodych ludzi do Kościoła.
Wiem, że wątków na temat KK było sporo, część z nich zamieniała się w pyskówki, jednak chciałabym chociaż w niewielkim stopniu zorientować się, czy rzeczywiście w Polsce jest ok. 95% Katolików i czy moje dziecko będzie napiętnowane, za to, że nie chodzi na religię 
Edit: W sondzie w punkcie dotyczącym ślubu kościelnego chodzi oczywiście o ślub konkordatowy.
Czas edycji: 2007-12-18 o 09:41
|
|
|