Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-12-21, 12:53   #122
leuwen
Zadomowienie

Dot.: In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw?

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
A, czyli doszlismy juz do obrazania i wołania o "douczenie się"?

Nie, nie odpowiem Ci w tym samym tonie, ponieważ cechuje mnie wysoko rozwinięta kultura osobista. Jednak jesli już jestesmy przy "zaleceniach" co kto ma zrobic, to jednak myslę, ze powinienieś co nieco doczytać, bo to postanowienie o krzyżacz zostało zmienione. Ale to jak chcesz.

Obawiam się, że wbrew Twoim wyobrazeniom, w Bawarii wyraźnie faworyzuje się jedno wyznanie (i nie myslę tu tylko o krzyżach, sam przyznałes, ze to teatrzyk ) ale to przeciez kłoci się z cała Twoją teorią o Polsce jako jedynym takim kraju, prawda? I predzej sie "zażołądkujesz" na śmierc niz przyznasz mi rację

Pa!
Zgadzam się że faworyzuje się w bawarii katolicyzm. ale nie w taki sposób jak u nas. Przesadziłem z tym douczeniem. ok. przepraszam. Nie powinienem był. poprostu dziwi mnie porównywanie tego co robi kosciół w niemczech z tym co mamy w polsce. Tam działalnosc kościoła jest przejrzysta. I dotyczy to kilku landów a nie całego kraju. Generalna tendencją na zachodzie jest laicyzacja społeczenstwa, kosciół już nigdy nie odzyska przywilejów które miał kiedyś. nie do pomyślenia jest by kościół w takim stopniu wpływał na decyzję rzadów w tych krajach, oraz na zmiany w konstytucji. w bawarii partie katolickiemają wyraźne poparcie. Natomiast w polsce wszystko jest na opak. Lewica zakazuje aborcji i podpisuje konkordat. Wiec właściwie nie wiadomo o co tutaj chodzi. Niemcy są poteznym krajem głównie dzieki zjednoczeniu i reformom zapoczatkowanym przez bismarcka. Jednym z celów jego polityki była walka z kosciołem katolickim, którego rolę starał sie ograniczyć i podporzadkować kosciół panstwu. Dzieki temu doprowadził do tego ze w sprawy państwa niemieckiego przestał wtrącać sie watykan.
Austria tego nie zrobiła i widzimy dzis jakim wielkim jest mocarstwem ;-)

Nie chciałem Cie urazić przepraszam
Nawet nie o urażanie chodzi poprostu burackie to było z mojej strony. Spór na temat koscioła często wywołuje niewiedzieć czemu u mnie nadmierne emocje tylko to mam na swoje usprawiedliwienie.
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując