2016-05-29, 16:21
|
|
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Głośne msze przez megafon
Cytat:
Napisane przez I ona
Ja mieszkam nieopodal kościoła. Niestety teraz jak jest ciepło i mam pootwierane okna to słyszę msze, szczególnie teraz jak są jakieś obrządki gdzie chodzą w koło kościoła, głośno śpiewają, ksiądz przez mikrofon i do tego dzwonią dzwony i chłopaki dzwoneczkami. Trwa to w sumie krótko, ale szczerze jest mocno wkurzające, bo jest to naprawdę bardzo głośne! Mój blok nie znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kościoła, nawet nie chcę myśleć jak to bije po uszach bliższym jego sąsiadom. Ogóle msze też czasem słychać, ale nie jest to mega głośne. Jednak teraz te obrządki są powalające.
I dziwi mnie naprawdę takie nagłaśnianie, bo prawda jest taka że jak ktoś ma ochotę słuchać tego to idzie do kościoła.
Jednak wszyscy są zmuszani.
|
Teraz chyba są procesje Bożego Ciała ( jedna długa procesja w tym dniu a potem krótsze wokół kościoła przez tydzień) ze śpiewami wiernych. To akurat jestem w stanie zrozumieć- to tradycja. Trudno.
Ale nie wyobrażam sobie, by co niedziela wysłuchiwać wszystkich mszy od 7 do 19 z kilkugodzinną przerwą.
|
|
|