2016-06-08, 18:24
|
|
lovemx
|
Dylemat: UZ/UWR - zostać w rodzinnym mieście czy wyjechać?
Cześć dziewczyny, jestem nowa jak pewnie zauważycie i nie do końca wiedziałam w której tematyce mogę umieścić ten wątek, więc nie linczujcie mnie.
Otóż mój problem przejawia się w wielu płaszczyznach jednakże głównie dotyczy on studiów. Tak jak w temacie, dylemat między miastem rodzinnym - Zieloną Górą a wyjazdem do Wrocławia.
Głównym problemem są pieniądze, nie wiem czy udałoby mi się ciągnąć jednocześnie pracę i studia. Niby dużo osób tak robi, ale wiadomo, wątpliwości są. Poza tym jest kwestia odnalezienia się w obcym mieście. Któraś z Was może mogłaby się wypowiedzieć ba teb temat? Przeprowadzka z dość małego miasta do nie ukrywajmy sporo większego, jak sobie poradziłyscie?
Jeśli chodzi i zostanie w Zielonej, mam wątpliwości odnośnie renomy tutejszego uniwerka. Dużo osób nie jest z niego zadowolonych, jednakże część uważa, że sporo zależy od indywidualnego podejścia do studiowania. Do tego dochodzi również kwestia finansowa gdyż zapewne dużo bym oszczędziła i mogłabym spełnić może nawet jedno ze swoich marzeń w związku z tym. Niestety zostanie tu wiąże się z mieszkaniem z rodzicami którzy są dość hmm...specyficzni. Nie do końca chyba potrafią się pogodzić się z tym, że dorastam i będę się od nich nieco oddalać.
Mama oczywiście jest za tym abym została tutaj, a ja nie mam pojęcia już co robić, a czas do podjęcia decyzji ostatecznej zbliża się nieubłaganie. Byłabym wdzięczna gdybyście mogły wypowiedzieć się na temat tych 2 uniwersytetów i własnych doświadczeń z rodzicami, pracą czy prowadzką na studia.
Pozdrawiam )
|
|
|