2016-06-12, 17:54
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Informatyka: UAM czy PP?
Ja się tylko zapytam - czego oczekujesz od studiów informatycznych? Bo ja powiem szczerze - jeżeli chcesz zostać programistą (np. Java) - nie ma praktycznie żadnego sensu iść na 3,5 roku studiów dziennych/zaocznych - one zapełnią tylko ten czas, który będziesz mogła poświęcić na naukę programowania.
Tak, pewne przedmioty są ważne - Algorytmy, logika, systemy komputerowe, programowanie niskopoziomowe (chociaż, jeżeli nie interesują cię języki niskopoziomowe, to jest to przedmiot-zapychacz) - ale żeby iść na studia, żeby nauczyć się programować? No way. Ja zaczęłam studia - właśnie zdałam sesję, ale biorę urlop dziekański bo w niczym mi te studia nie pomagają, a wręcz szkodzą - mam mniej czasu na praktykę - w tygodniu praca, praktyczne trzy weekendy w miesiącu zajęcia od rana do wieczora - jeden weekend odpoczywałam i nie miałam kiedy uczyć się tego, co naprawdę ważne.
A wszelką teorię - mówię z doświadczenia - można samemu zdobyć, jest mnóstwo dostępnych książek, a nawet stron na których są pełne wykłady ze studiów informatycznych.
Jeżeli wybierasz Javę - zacznij od algorytmów, książki Gynvaela "Zrozumieć programowanie" - a później praktyczna nauka Javy - projekty, projekty, tutoriale i samodzielna praca ze stack overflow 
Ale jest to jedynie moje zdanie - ja sama się wszystkiego nauczyłam (w tej chwilii HTML, CSS, Javascript, podstawy C i teraz uczę się Javy) - i jestem zadowolona, bo wcześniej zaczęłam pracę (bez studiów) - a szczerze powiedziawszy, więcej się uczę w pracy niż na studiach
|
|
|