|
Zakorzenienie
|
Dot.: sześćdziesiątki z plusem
Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców
Edit: Ech, glupio prosic o pomoc... ale czy ktoras z was moglaby mi pomoc opracowac krociutko:
2. Myśl filozoficzna: Pascal, Leibniz, Kartezjusz, Spinoza, Hobbes, pojęcia: zakład pascalowski, człowiek – trzcina myśląca, idea nieskończoności wszechświata, Cogito ergo sum; kryzys wiary w człowieka, barokowa wizja Boga, człowieka i świata, znikomość i wielkość człowieka, topos marności (vanitas); koncepcja bytu ludzkiego jako „wiecznej wojny”, świat jako teatr, człowiek jako igraszki
|
Nie bardzo wiem co dla Ciebie oznacza w skócie , trochę wrzuciłam ci na PW.
Wrzuciłam ci na PW , to co istotne w folozofii Pascala, Leibniza i Hobbsa , pomyliłam chyba tematy wiadomośći , ale mniejsza z tym.
Najkrocej o filozofii baroku i wszystkich wymienionych przez Ciebie filozofach masz w wiadomości zatytułowanej : całość w skrócie"
Wymienieni filozofowie to barok, ale już topos marności swiata, świat jako teatr i człowiek jako igraszki , występują w róznych epokach.
"Bo na tym polega topos teatru świata – my, ludzie, gramy tylko w życiu role, które pisze jakaś siła wyższa – może to być Bóg, przeznaczenie, fatum. Człowiek – Igrzysko Boże (topos Deus Ridens) to popularne hasło kryje w sobie odpowiedź na pytanie o sens życia. Człowiek jest aktorem, marionetką, kukiełką, którą stworzył Bóg." Można się tego doszukać w filozofii np. Leibniza i Pascala.
Do tego tematu wrzucam ci linka , ale tam jest o tym w literaturze , przekrojowo z przykładami , głównie renesans i barok, poczytaj , przynajmniej cie to ukierunkuje,
Mnie juz pamięc , co do konkretnych utworów szwankuje.
http://www.sciaga.pl/tekst/19026-20-...ie_renesansu_i