Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ile dostaliście pieniędzy od gości weselnych?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-01-08, 22:32   #90
Poemi
Zakorzenienie

Dot.: Ile dostaliście pieniędzy od gości weselnych?

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość
W moim "rejonie" Panna Młoda po 24 ściąga welon, na ramiona zakłada niebieską chustkę, siada na krzesełku na kolanach kładzie welon i starostowie zaczynają przyśpiewki... Te przyśpiewki są bardzo na wesoło, wszyscy bardzo się śmieją i każdy z szerokim uśmiechem na ustach wrzuca na welon kasę... Nie wiem... nigdy nie spotkałam się z narzekaniem gości, że młodzi wyłudzają jeszcze pieniądze... . I tak goście płacą za dedykację utworów, więc nie wiem czy te 10 zł robi jakąś różnicę. Zresztą każdy idąc na wesele rozmienia "grube" banknoty na drobne bo każdy wie co go może czekać .
Spotkałam się z tym kiedyś, ale to było z 15 lat temu. Uważam, że wszystko zależy od regionu i miejscowej tradycji. Jeśli goście wiedzą, że są takie zabawy to się na nie przygotowują i nie uważają, że to jest wyciąganie pieniędzy, ale gdyby np. ktoś zrobił na weselu np. wcześniej wspominany taniec za pieniądze to myślę, że goście by zbaranieli i nie wiedzieli o co chodzi i mogliby to potraktować właśnie jako wyłudzanie dodatkowej kasy. Wszystko zależy od tradycji
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując