jak natrafilas na swoj ukochany zapach? i jak ja mam go znalezc?
przyznam, ze nie jestem stala bywalczynia tego forum (co pewnie wiecie, bo czesto to mnie tu nie wiadc), w zwiazku z czym mam nadzieje, ze nie ma podobnego watku. robowalam wpisywac cos w wyszukiwarce, ale bez efektow, bo nawet ciezko mi to ujac.
generalnie z perfumami swoja przygode zaczynam, mysle tutaj o tych (dla mnie) wysokopolkowych, bo do tej pory uzywam tych z Avonu i innych tanszych np. pumy. Z racji ich ceny moge sobie na nie pozwolic i sama wyprobowac ten zapach, poza tym czesto w katalogu mozna spotkac pachnaca strone.
Przyznam sie szczerze, ze do decyzji zakupu pierwszych powaznych perfum sklonila mnie... podrobka zapachu Addict Diora (nie krytykujcie mnie, bo to nie w tym lezy sedno sprawy), czego zapach mnie totalnie urzekl. Niestety Dior do najtanszych nie nalezy, wiec poczytalam conieco i wyczytalam, ze bardzo bardzo podobny jest Boucheron Trouble, na ktory juz moglabym sobie pozwolic. Uhahana wczesniej zamowilam probke na allegro tak w razie czego, zeby sie nie rozczarowac. I mialam racje, bo wlasnie dzis doszla i siedze rozczarowana. Nie wiem jak pachnie oryginal Diora, byc moze wlasnie bardzo podobnie do tego Trouble. Na poczatku wyczuwam tutaj taka goryczke, ktorej w tej podrobce nie bylo.
I zaczelam sie zastanawiac jak mam poznac wlasny gust zapachowy? Gdy ide do jakiejs perfumerii to po kilku powachanych zapachach nie czuje sie juz nic. Zreszta wiekszosc z nazw nic mi kompletnie nie mowi, wiec musialabym chyba wachac po kolei. Pewnie dobra metoda sa probki, ale tu trzeba wiedziec czego probke sie chce... :p
Moje pytanie do Was - w jaki sposob poznalyscie Wasze ulubione zapachy? Czy bylo to wlasnie przypadkowe powachanie nieznanego zapachu, czy moze najpierw czytacie o produkcie, jego nutach zapachowych? Moze urzekl Was czyjs zapach do tego stopnia, ze dowiedzialyscie sie co to i pobieglyscie do perfumerii? A moze probki, ktore dostalyscie przy zakupach? A moze jeszcze cos innego?
Sama nie wiem czy zrozumiecie mnie o co mi chodzi. Taki sobie dziwny watek kogos, kto jest rzadny posiadania "wlasnego", ukochanego zapachu i nie wie jak go znalezc kompletnie nie obracajac sie w branzy zapachowej...