Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kilka cennych rad w doborze perfum.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-01-11, 13:12   #1
swish
BAN stały

Thumbs up

Kilka cennych rad w doborze perfum.

Witam. Nie wiem czy taki temat juz powstał (najwyżej mój zostanie skasowany), ale chciałam sie z wami podzielić radami, które wyczytałam w gazecie, a które powinien znać każdy maniak -zapachowiec.

Oto "pachnące zasady" (autorstwa dr. Władysława Bruda):

1. Wybieraj swój zapach sama. Jeśli pójdziesz na zakupy z koleżanką, możesz zasugerować się jej gustem. Mężczyzna z kolei za szybko się nudzi! Można go zabrać do perfumerii, jeśli chcesz kupić zapach z serii "dla niej" i "dla niego". To perfumy, które tak samo się nazywają, dość podobnie wyglądają, ale inaczej pachną (np. Aqua di Gio, Emporio Armaniego, Envy Gucciego). Ich twórcy twierdzą, że są kompatybilne, ale lepiej to sprawdzić.

2. Nie ma sensu testowanie więcej niż trzech zapachów jednego dnia. To maksimum, co może wyczuć niewyszkolony nos za jednym razem. Fachowcy potrafią odróżnić i zapamiętać nawet sto woni, ale (poza talentem w tym kierunku) uczą się i trenują latami.

3. Lepiej jednego dnia skropić nadgarstek jednym rodzajem perfum i co kilkanaście minut sprawdzać, jak pachnie na skórze. Trzy podstawowe nuty zapachowe rozwijają się w różnym tempie:
Nuta głowy (górna) jest lekka, świeża, trwa do pół godziny i jest pierwszym wrażeniem, jakiego doznajemy wąchając perfumy.
Nuta serca (środka, duszy) - kwintesencja zapachu - ulatnia się przez godzinę do trzech.
Nuta bazy (podstawa) nadaje charakter całej kompozycji i utrwala jego działanie, pozostaje na skórze czy ubraniu najdłużej.
Zapachy są tak skomponowane, że nuty zawsze układaja się od najlżejszych do najcięższych.

4. Nie kupuj perfum pod wpływem impulsu. W perfumerii nasącz najpierw kilka blotterów zapachami. Uchwyć bibułkę za suchy koniec i trzymaj w odległości 5 cm od nosa, delikatnie poruszając. Jeśli jakiś zapach uznasz za interesujący, dopiero wtedy możesz go wypróbować na skórze. Zapach, który zachwycił cię na kimś musisz wypróbowac na sobie. Na każdej skórze perfumy pachną inaczej. Decyduje o tym jej pH, rodzaj (czy jest tłusta, czy sucha), a nawet dzień cyklu miesięcznego czy pora roku!

5. Zrezygnuj z poszukiwań, jeśli masz katar, jest ci gorąco i pocisz się, albo skropiłaś się ulubionym pachnidłem przed wyjściem z domu. Nie poczujesz, jak naprawdę pachną perfumy.

6. Jeśli już wybierzesz swój zapach, dokup do wody perfumowanej (która jest podstawowym kosmetykiem zapachowym) również inne preparaty z tej serii. W perfumach (dziś rzadko stosowanych), wodzie perfumowanej i toaletowej zapach będzie początkowo bardzo intensywny, a po godzinie osłabnie. Z balsamów do ciała, olejków kąpielowych ulatnia się powoli, tworząc przez cały czas subtelną, twoją własną aurę zapachową.

Dziewczyny co wy na to? Piszcie swoje uwagi na temat tych rad albo doświadczeń związanych z kupowaniem perfum , warto utrzymać ten wątek! Ja chętnie poczytam
swish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując