Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Finanse w związku - konkrety
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-07-16, 18:47   #5
linaya
astro-loszka

Dot.: Finanse w związku - konkrety

Cytat:
Napisane przez janet1111 Pokaż wiadomość
Wspólne konto - obydwie pensje trafiają tam w całości? Czy określona przez obojga część? Czy reszta pieniędzy jest na Waszych kontach indywidualnych?
Mamy dwa oddzielne konta. I dzielimy się wydatkami według poszczególnych "dziedzin"
Cytat:

Wydatki bieżące - jedzenie, środki czystości, opłaty? Po połowie co do złotówki? Odkładacie te kwoty do wspólnej "koperty"?
To głównie moja domena. Te rzeczy są finansowane w większości z mojej wypłaty i to ja głównie zarządzam wydatkami "domowymi", mąż tu jest co najwyżej "wykonawcą".

Cytat:
Wakacje? Zbieracie po równo, czy więcej dodaje ta osoba, która więcej zarabia?
Wakacje,wyjazdy,wypady a także wyjścia do restauracji,kina,knajpek i inne platne rozrywki to domena męża. On również zajmuje się w całości organizacją naszych wakacji,kupuje bilety,rezerwuje hotele itp. Wspólnie ustalamy,gdzie chcemy w tym roku pojechać.

[QUOTE=janet1111;63093181]
Inwestycje np. kupno nieruchomości - jeśli facet zarabia znacznie więcej i znacznie więcej wkłada w inwestycję... to daje Wam współwłaścicielstwo tejże?
[/QUOTE ]
To również domena męża,ale przez moje konto przechodzą wszystkie płatności i ja pilnuję terminów.

Cytat:
  1. [1]Czy zarządzacie pieniędzmi razem, zarządza mężczyzna, czy Ty nimi zarządzasz?
    [2]Czy wiesz dokładnie, co do złotówki, ile zarabia Twój partner ze wszystkich źródeł?
    [3]Czy Twój partner (były lub obecny) próbował/próbuje rządzić w związku za pomocą pieniędzy?
    [4]W jakim przedziale wiekowym jesteście? 20-30, 30-40, 40-50, 50+
1. Razem.
2. Tak.
3. Nigdy.
4. Ja 35, on 50+