2008-01-22, 17:18
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?
Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko
anioh7, szkoda Twoich słów, bo i tak na wszystko cytacik z Biblii zastępujący samodzielne myślenie się znajdzie.
Zapewne zostali nauczeni odpowiedniej reakcji na wszystko na jakichś kursach organizowanych przez współwyznawców.
Cóż. Chociaż sobie uświadomiłam, na czym polega destruktywne działanie sekt - tak zmanipulują człowieka, że już za Chiny Ludowe nic do niego nie dotrze, żadne racjonalne argumenty, i będzie jak katarynka klepał w kółko to samo (do znudzenia cytaty z Pisma Św). I jeszcze będzie się postrzegać za tego, który wszystko wie o wszystkim najlepiej. Bo jak w Piśmie jest tak napisane, to MUSI być prawda i kUniec. Fakt, z takim podejściem nie da się dyskusji prowadzić. Ale można poobserwować chociaż.
|
dokładnie całkiem spoko zgadzam sie z Toba całkowicie
Cytat:
Napisane przez aniolekKB
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ŚJ to sekta. Może nie ma na celu zarabiania pieniędzy, ale powoduje "pranie mózgów" swoich wyznawców.
.
|

Cytat:
Napisane przez marika22
Cieszę się, że w obecnej sytuacji mogę posiedzieć i poczytać jak się wymieniacie argumentami i nie uczestniczyć w tym i nie wczuwać się jak to niektórzy robi. Ale kiedyś też tak robiłam - niesamowicie broniłam swojej religii, nic do mnie nie docierało.
ainoh7 a Ty byłaś ŚW?? Bo zaciekawiło mnie to, że wiesz, że oni sobie zapisują godzinki, klepiąc w necie o religii.
|
hmm wiem duzo rzeczy na ten temat. nie byłam ale naprawde wiem duzo
Cytat:
Napisane przez leuwen
1
2.
No i cóz z tego. W biblii jest wspominane wiele miast które wiadomo że były. Co to ma do rzeczy.
Dla mnie to bzdury, Miasta nie były aż tak ludne z prostej przyczyny, nie były sie w stanie wyzywic. Poziom logistyki i agrokultury stał na zbyt niskim poziomie, pozatym duze skupiska ludzi czesto były dziesiątkowane przez choroby, dopiero rzymianie wprowadzajać akwedukty i kanalizację częsciowo zaradzili problemowi rozprzestrzeniania sie chorób
|

Cytat:
Napisane przez coldold
1. Czy arka mogła pomieścić wszystkie zwierzęta?
To prawda, że encyklopedie wspominają o milionach gatunków żywych organizmów. Ale Noemu polecono uratować tylko przedstawicieli każdego „rodzaju” zwierząt lądowych i stworzeń latających. Obecnie znamy mnóstwo ich gatunków, jednak zdaniem niektórych badaczy do ich powstania wystarczyłyby 43 „rodzaje” ssaków, 74 „rodzaje” ptaków i 10 „rodzajów” gadów. Arka miała pojemność użytkową ok. 40 000 m3 — wystarczająco dużą, by pomieścić tylu pasażerów.
Autentyczność. Wiarogodność Biblii atakowano z różnych stron, ale nawet w najdrobniejszej mierze nie zdołano podkopać lub osłabić jej pozycji.
|
dzioewczyno otrwrałas swa ksiazeczke biblia słowo boze.. czy jakis tam tytuł i przepisujesz bez sensu... moze najpierw to przeczytaj co???
Cytat:
Napisane przez coldold
Trudno. Nie musisz wierzyć, ale nie wymyślaj bzdurnych argumentów.
Ludzie nas nie lubią bo nie jesteśmy ze świata, co także już dawno mówiła Biblia.
|
to po co sie do tego swiata mieszasz? siedz sobie z boku i wierz w ta swoja wiare a nie nakłaniaj innych.
a poza tym jak nie jestes ze swiata to moim zdaniem powinniscie sobie załozyc swoj system policyjny, ratowniczy i inny a nie jak was potem cos doswiadczy to prosicie sie ludzie ze swiata....
a jak sie tak uskarzacie na rzady swiatowe to moze załozycie swoje i pokazecie jacyscie lepsi co?
Cytat:
Napisane przez leuwen
Co dożycia po śmierci, to jak sobie tak czytam co piszesz, to dla mnie osobiście wolałbym nie zmartchwywstać jeśłi miałbym sieobudzić posród ludzi którzy w kółko klepią frazesami z biblii i wszystko jest takie cukierkowe jak na okładkach waszych pism. To już wolę zeby nic nie było po śmierci 
|
leuwen z tym jestem z toba
|
|
|