Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-01-22, 17:18   #757
ainoh7
Rozeznanie

Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
anioh7, szkoda Twoich słów, bo i tak na wszystko cytacik z Biblii zastępujący samodzielne myślenie się znajdzie.
Zapewne zostali nauczeni odpowiedniej reakcji na wszystko na jakichś kursach organizowanych przez współwyznawców.

Cóż. Chociaż sobie uświadomiłam, na czym polega destruktywne działanie sekt - tak zmanipulują człowieka, że już za Chiny Ludowe nic do niego nie dotrze, żadne racjonalne argumenty, i będzie jak katarynka klepał w kółko to samo (do znudzenia cytaty z Pisma Św). I jeszcze będzie się postrzegać za tego, który wszystko wie o wszystkim najlepiej. Bo jak w Piśmie jest tak napisane, to MUSI być prawda i kUniec. Fakt, z takim podejściem nie da się dyskusji prowadzić. Ale można poobserwować chociaż.
dokładnie całkiem spoko zgadzam sie z Toba całkowicie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ŚJ to sekta. Może nie ma na celu zarabiania pieniędzy, ale powoduje "pranie mózgów" swoich wyznawców.
.

Cytat:
Napisane przez marika22 Pokaż wiadomość
Cieszę się, że w obecnej sytuacji mogę posiedzieć i poczytać jak się wymieniacie argumentami i nie uczestniczyć w tym i nie wczuwać się jak to niektórzy robi. Ale kiedyś też tak robiłam - niesamowicie broniłam swojej religii, nic do mnie nie docierało.
ainoh7 a Ty byłaś ŚW?? Bo zaciekawiło mnie to, że wiesz, że oni sobie zapisują godzinki, klepiąc w necie o religii.
hmm wiem duzo rzeczy na ten temat. nie byłam ale naprawde wiem duzo

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
1

2.
No i cóz z tego. W biblii jest wspominane wiele miast które wiadomo że były. Co to ma do rzeczy.

Dla mnie to bzdury, Miasta nie były aż tak ludne z prostej przyczyny, nie były sie w stanie wyzywic. Poziom logistyki i agrokultury stał na zbyt niskim poziomie, pozatym duze skupiska ludzi czesto były dziesiątkowane przez choroby, dopiero rzymianie wprowadzajać akwedukty i kanalizację częsciowo zaradzili problemowi rozprzestrzeniania sie chorób

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
1. Czy arka mogła pomieścić wszystkie zwierzęta?

To prawda, że encyklopedie wspominają o milionach gatunków żywych organizmów. Ale Noemu polecono uratować tylko przedstawicieli każdego „rodzaju” zwierząt lądowych i stworzeń latających. Obecnie znamy mnóstwo ich gatunków, jednak zdaniem niektórych badaczy do ich powstania wystarczyłyby 43 „rodzaje” ssaków, 74 „rodzaje” ptaków i 10 „rodzajów” gadów. Arka miała pojemność użytkową ok. 40 000 m3 — wystarczająco dużą, by pomieścić tylu pasażerów.

Autentyczność. Wiarogodność Biblii atakowano z różnych stron, ale nawet w najdrobniejszej mierze nie zdołano podkopać lub osłabić jej pozycji.
dzioewczyno otrwrałas swa ksiazeczke biblia słowo boze.. czy jakis tam tytuł i przepisujesz bez sensu... moze najpierw to przeczytaj co???

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
Trudno. Nie musisz wierzyć, ale nie wymyślaj bzdurnych argumentów.
Ludzie nas nie lubią bo nie jesteśmy ze świata, co także już dawno mówiła Biblia.
to po co sie do tego swiata mieszasz? siedz sobie z boku i wierz w ta swoja wiare a nie nakłaniaj innych.
a poza tym jak nie jestes ze swiata to moim zdaniem powinniscie sobie załozyc swoj system policyjny, ratowniczy i inny a nie jak was potem cos doswiadczy to prosicie sie ludzie ze swiata....
a jak sie tak uskarzacie na rzady swiatowe to moze załozycie swoje i pokazecie jacyscie lepsi co?

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
Co dożycia po śmierci, to jak sobie tak czytam co piszesz, to dla mnie osobiście wolałbym nie zmartchwywstać jeśłi miałbym sieobudzić posród ludzi którzy w kółko klepią frazesami z biblii i wszystko jest takie cukierkowe jak na okładkach waszych pism. To już wolę zeby nic nie było po śmierci
leuwen z tym jestem z toba
i ksiązki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983

: D
ainoh7 jest offline Zgłoś do moderatora