Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Popularność budowania własnego domu
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-08-01, 10:18   #4
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Popularność budowania własnego domu

Dom często budują młode małżeństwa na wsi. Działkę zwykle juz jakaś maja, od rodziców. Dużo rzeczy robią sami, wiec wychodzi sporo taniej. W ogóle budują raczej po taniości. Mnie to dziwi zwłaszcza w kontekście zwykle dożywotniego uwiazania do zadupia, gdzie nie ma dobrej pracy, rozrywek, przedszkoli i szkół dla dzieci. Ale dla wielu ludzi budowa domu to wciąż synonim życiowego sukcesu.

Mnie ostatnio raczej zdziwiło, gdy młode małżeństwo z dwójka małych dzieci, mieszkające aktualnie w mieszkaniu w bloku, na które składali sie rodzice o jeszcze wzięty jest kredyt, mówiło, ze planuje budowę domu. Za co, to ja nie mam pojęcia, bo zarobki średnie, dwójka maluchów na utrzymaniu i jeszcze on słabego zdrowia. Wielu ludziom marzy sie dom, ale trzeba siły mierzyć na zamiary.

Drugie zjawisko budzące mój zdziwienie, to koleżanka, która z miasta wyprowadziła sie z mężem i dwójka małych dzieci na wieś odległa 15 km od miasta. Teraz fajnie, bo dzieci maja ogródek, ale jak te biedne dzieci z tego zadupia sie wydostaną, kiedy coś więcej do szczęścia im będzie potrzebne niż piaskownica. I kto będzie robił za nieustająca taksówkę.

Dlatego ja teraz wole mieszkanie w mieście, dom sobie zafunduje jak będę miala samodzielne i mobilne dzieci, i będę mogła spokojnie w tym domu mieszkać, a nie nieustannie rozwozić twarzystwo do szkół, przedszkoli i sama do pracy.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując