Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: LUBLIN
Wiadomości: 335
|
Dot.: jaką proponujecie kolacje?
JA PROPONUJE:
SA TO PRZEPISY DZIEWCZYN KTÓRE ZAMIESZCZAŁY JE W WATKACH. JA JE TERAZ "KOLEKCJONUJE" NA WSZELKI WYPADEK
1. KOTLETY Z RYŻU Z SOSEM BROKUŁOWYM
Składniki: 1/2 szklanki ryżu, 1 jajko, 2 łyżki tartego sera, sól, pieprz, olej, pół róży brokułów, 2 łyżki naturalnego jogurtu, sok z cytryny.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku, przestudzić; dodać jajko i tarty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać; z ryżowej masy uformować kotlety, usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Można polać bułką tartą przyrumienioną na masełku na patelni - ale to sa dodatkowe kalorie!
Sos - krótko ugotować brokuły, zmiksować z jogurtem, przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
2. RYŻ Z POMIDORKAMI
70 g brązowego ryżu ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przełożyć na patelnię. Dodać oliwę, świeże pokrojone pomidory i zioła (można także dodać oliwki). Podgrzać i wcinać np. z surówką z kapusty i buraków.
3.*KURCZAK Z MOZZARELLĄ
Pierś kurczaka dzielimy na pół i w każdej połówce robimy ostrym nożem kieszeń. Mieszamy w misce 2 łyżki oliwy, łyżkę octu winnego i przyprawy - moczymy w tym piersi. Mozzarellę trzemy na tarce, kroimy drobno czarne oliwki z niewielką ilością przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano. Piersi nadziewamy serem z oliwkami (można zamnkąć "sakiewkę" za ppomocą wykałaczki) i wkładamy na ruszt na ok. 15 minut. Gotowe!
Do tego np. gotowany kalafior.
1 i 1/2 szklanki soczewicy łuskanej zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia, po czym odsaczamy, zalewamy nowa wodą (8 szklanek) i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy Vegete czy innego Kucharka (na smak bierzemy, nie moze byc zbyt intensywny rosól z tego, ale woda tez nie powinna) i wrzucamy posiekaną i podduszoną na oliwie cebulę (do której podczas duszenia możemy wycisnąć czosnek-polecam!).
Następnie wrzucamy starte na tarce o grubych oczkach: 2,3 marchewki, pół małego selera, pietruszkę.
Gdy soczewica będzie prawie miekka, dodajemy 2 łyzki koncentratu pomidorowego i ewentualnie jakieś przyprawy (majeranek, pieprz, maggi lub sos sojowy). Gotujemy jeszcze kilka minut (10) a na talerzu posypujemy pokrojona natka pietruszki.
A mianowicie:
- szklanka tartej bulki
- szklanka startego parmezanu
- pociete na kawaleczki cukinie, najlepiej wedlug dlugosci cukinii na 4 a potem na drobniejsze kawaleczki w poprzek
- odrobina oliwy z oliwek, tak z 3 lyzeczki
Nalezy polaczyc parmezan z bulka i z oliwa, zagniesc lekko i w tym obturlac cukinie. Potem wylozyc nimi blaszke i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Najpierw piec je przykryte ta srebrna folia aluminiowa, potem odkryc coby sie przyrumienily. Ogolny czas pieczenia okolo 30 minut.
Smacznego!
4.Udka z kurczaka w sezami
8 małych udek z kurczaka ( alo tyle ile jest gości tylko chodzi o te małe ;
2 łyżki mmiodu
2łyżki musztardy
pół łyzeczki papryki w proszku
2 łyżki maki ziemniaczanej
sól
pieprz
2 jaja
100 gr sezamu
50 gr płatków kukurydzianych
udka opłukać i osuszyć
miód wymieszać z musztardą i papryka na gładką masę, doprawić solą i pieprzem i masą wysmarowac dokładnie udka
jaja rozbić i wymieszać z mąka ziemniaczaną,na drugim taletzu rozdrobnic płatki kukurydziane i wymieszac z sezamem
Piekarnik rozgrzac do 220 stopnikażde udko najpier zanużyc w jajku z mąką a potem w płatkach z sezamem
udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym piec 40 minut
5.Jaja w złocistej koszulce
8 jajek na twardo
2 jaja surowe
3 łyżki mleka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
szklanka oleju , sól pieprz
jaja surowe zmiksować z mlekiem,doprawić sola i pieprzem.Bułke wymieszac z serem ( bez sera też sie obejdzie, ale z serem jest o niebo lepsze)
Jaja na twardo obtoczyć najpierw w mieszanianie jajeczno-mlecznej a potem w bułce z serem.Smazyć w dużej ilości tłuszczu aż będa złociutkie. Podawac z chrzanem lub sosem chrazanowym.
Kroisz w małe kawałki filet z kurczaka (ok. 25dag), obtaczasz w przyprawie do kurczaka i smażysz na oleju. Po kilku minutach, gdy kurczaczek jest usmażony, wlewasz do tego kubeczek śmietany, wsypujesz curry i jeszcze grzejesz jakiś czas. Następnie zajadasz z ryżem. To porcja na 2 osoby.
6.SERIA PIERSI Z KURCZAKA Z...
PIERSI Z KURCZAKA W PIWIE KARMI
Składniki:
4 piersi kurczaka
1 puszka piwa Karmi
sól, pieprz
oliwa
Wykonanie:
Piersi kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Można je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie usmażyć je na rozgrzanym oleju. Kiedy piersi będą miękkie wlewamy piwo, dodajemy pieprz i sól i gotujemy dotąd aż sos stanie się gęsty. Otrzymamy pyszne
danie do którego świetnym dodatkiem jest ryż ugotowany na sypko.
PIERSI Z KURCZAKA:
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
1 cebulka
majonez
ok. 15-20 dag sera żółtego
sól
pieprz
Jak przyrządzić?
Piersi doprawić do smaku jak kto lubi. Rozbć je na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!). Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem; tak przygotowane wyłożyć na kotlety. Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni. Smacznego!
Piersi z kurczaka z serem rokpol
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka,
150g sera Rokpol
1/2 kostki masła,
1 lub 2 torebki ryżu
Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na płaskie paseczki. Ser pokroić w grubsze plastry (ok. 4 mm). Masło także pokroić w paseczki. Na dnie żaroodpornego naczynia kładziemy paski masła, na to płaskie plastry piersi (tak aby przykryły dno), na piersi układamy ser, na ser znowu paski piersi itd., warstwy kładziemy aż do wyczerpania przygotowanych produktów, ze wskazaniem że na górze ma pozostać ser. Całość przykrywamy i wkładamy na około 20 min. do nagrzanego piekarnika. W tym czasie gotujemy ryż. Po wyjęciu z piekarnika mięso dzielimy na porcje a powstałym sosem maślano-serowym polewamy ryż
7.KURCZAK PO INDYJSKU
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
jogurt naturalny (3/4 dużego),
papryka w proszku,
sól, pieprz,
1 cebula,
czosnek (ząbek),
gałka muszkatołowa,
curry w proszku (1/2 łyżeczki),
imbir,
1-2 łyżki oleju,
marchew (1 duża lub 2 małe),
pory (1/2 pora),
jabłko (niewielkie),
1/2 banana.
Przygotowanie:
Zrobić marynatę z jogurtu, soli, pieprzu, curry, papryki, gałki, imbiru.
Do marynaty włożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka.
Mięso musi w niej poleżeć przez parę godzin. Następnie podgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek i curry w proszku (2 łyżeczki). Smażymy aż warzywa się zeszklą i dodajemy startą marchew. Po 3 min dodajemy pory pokrojone w krążki. Chwilę wszystko dusimy, podlewając wodą, jeśli jest taka potrzeba. Po 5 min dodajemy kurczaka wraz z całą zalewą. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ( po ok 20 min). Na koniec dodajemy pokrojone w średnią kostkę jabłko, a po kolejnych 3-5 min połówkę banana drobno pokrojoną.
8.Rizotto z kurczaka
Składniki:
ryż - 30 dag PIERSIkurczaka - 30 dag
pieczarki - 20 dag
cebula – 1szt.
tłuszczu - 4 dag
4 dag żółty ser
żółtko – 1 szt.
śmietana - 1/8 l
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do usmażonej cebuli włożyć pokrojone mięso z kurczaka. Wlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec duszenia posolić. Ugotowany na sypko ryż, wymieszać z mięsem i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gęstą, posoloną śmietaną zmieszaną z żółtkami. Posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć.
Piersi z kurczaka w kokosie
Skladniki:
- piersi z kurczaka
- kokos
- maka
- mleko
- jajko
- sol, pieprz, czosnek
- olej
Piersi z kurczaka kroimy w paski (robimy cos w rodzaju grubych paluszkow), wrzucamy do miski, dodajemy sol, pieprz i rozgniecione zabki czosnku.
W osobnym naczyniu robimy ciasto: do maki dodajemy jajko, kokos, mleko i troche soli. Ja na jedno jajko daje okolo 70g kokosu. Ciasto musi byc gestsze niz na nalesniki.
Kawalki kurczaka zanurzamy w naczyniu z ciastem tak aby pokryly sie niezbyt gruba warstwa ciasta i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smazymy do uzyskania zlocistego koloru.
Nie podaje dokladnych ilosci, bo zazwyczaj robie to "na oko"
Najpierw robimy sos:Mieszamy :
posiekany zabek czosnku
2 lyzki miodu
2 lyzki ostrej musztardy
2 lyzeczki sezamu
pieprz cayenne
Piersi(surowe) wkladamy do naczynia wylozonego folia aluminiowa,polewamy sosem i do piekarnika na 15-20 min
starlam jedna cukinie na grubych oczkach, dodalam 3 jajka, warzywko, pieprz i make, wszystko wymieszalam tak jak placki ziemniaczane i na patelnie
pychota ja podalem je z kefirkiem ale moja ciocia od ktorej mam przepis podaje je z sosem pomidorowym lub pieczarkowym
9.KROKIETY
Składniki na 12 porcji:
ciasto na krokiety: 1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki, sól, 1 łyżka
suszonego koperku, tłuszcz do smażenia.
Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
1/2 kg pieczarek pokrojonych w plastry, 4 średnie cebule
sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka sproszkowanej pepperoni,
4 ząbki czosnku, jasny sos sojowy, 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Łączymy podane składniki i robimy w mikserze ciasto. Odstawiamy je na 30 min aby odpoczęło. Po tym czasie smarujemy dobrze rozgrzaną patelnię np. skórką od słoniny i smażymy naleśniki.
Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, następnie szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość mieszając około 10 min.
Farsz nakładamy na płaty naleśnikowe...
...i zawijamy krokiety, które następnie panierujemy w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażymy na złoto. Podajemy z surówkami.
Czas przygotowania ok. 2 godziny
10.SAŁATKA Z INDYKA Z KIEŁKAMI
Przygotowanie: 40 minut.
Składniki: 100 g piersi z indyka - 100 g kiełków fasoli mung lub innych - 100 g marchewki - pół pęczka dymki - 2 łyżki sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka oliwy z oliwek - pół łyżeczki imbiru - łyżeczka miodu - ząbek czosnku - sól, pieprz.
Wartość kaloryczna: 300 kcal.
Wykonanie:
1. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki, a dymkę w skośne kawałki. Dodaj do nich połamane kiełki. Całość zalej sosem sojowym i sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw.
2. Mięso pokrój w paski, posyp solą i pieprzem, usmaż na rozgrzanej oliwie i zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię wrzuć posiekany czosnek, imbir, dodaj miód oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i przypraw do smaku.
3. Sosem z patelni zalej kiełki z marchewką i dymką, dodaj mięso, wymieszaj i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
11....RURKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Przygotowanie: 25 minut. Składniki: 60 g ściętych rurek (penne) - 50 g piersi z kurczaka - średnia cebula - ząbek czosnku - 1/4 czerwonej papryki - 1/2 małej cukinii - 1/2 papryczki chilli - 2 łyżeczki oliwy - przyprawa Vegata Twist śródziemnomorska pikantna.
Wartość kaloryczna 400 kcal.
Wykonanie
1. Makaron ugotuj na półmiękko i dokładnie odcedź.
2. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki. Paprykę pokrój w dość grube paski, cukinię w plasterki, a papryczkę w cienkie krążki. Czosnek drobno posiekaj.
3. Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski, wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż mieszając do zrumienienia.
4. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę i smaż 2-3 minuty mieszając. Dodaj paprykę, cukinię, chilli i czosnek. Oprósz przyprawą śródziemnomorską, wymieszaj i smaż kilka minut mieszając. Warzywa powinny pozostać lekko twardawe
12.RYZ PO KANTOŃSKU
Dla czterech osób. Przygotowanie: 25 minut. Gotowanie: 30 minut.
Składniki: 350 g dobrze odsączonego ryżu ugotowanego w osolonej wodzie - 200 g mrożonego zielonego groszku - 200 g piersi kurczaka - 1/2 puszki pędów bambusa - 6 grzybów mung - 200 g krewetek - kostka bulionu wołowego - 4 jajka - 2 łyżki sosu sojowego - 1/3 szklanki oliwy.
Wartość kaloryczna: jedna porcja = 480 kcal.
Wykonanie:
1. Zagotuj wrzątek i wrzuć do niego grzyby mung. Ugotowany ryż wymieszaj palcami, tak by stał się sypki.
2. Piersi kurczaka pokrój w bardzo drobną kostkę, posyp solą i pieprzem. Pokrój w cienkie paski grzyby i pędy bambusa. Rozrób koncentrat w 1/2 l wrzącej wody.
3. Z czterech jaj zrób płaski omlet. Pokrój go na cienkie paski.
4. Sparz krewetki mocno osolonym wrzątkiem i odcedź.
5. Podsmaż na oliwie osobno mięso kurczaka, bambus, grzyby, groszek i krewetki. Kolejno wrzucaj je do woka lub na dużą patelnię. Wymieszaj, zalej szklanką bulionu i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie przypraw całość sosem sojowym, dodaj ryż i pokrojonego omleta. Delikatnie wymieszaj. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut. Podawaj w miseczkach.
Nasza rada: podsmażając osobno mięso, bambus, grzyby, groszek i krewetki nie zmieniaj oliwy.
13.CARPACCIO Z RZODKIEWEK
Przygotowanie: 10 minut.
Składniki (4 porcje): 4 pęczki rzodkiewki - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego - sól, świeżo zmielony pieprz - świeża mięta lub bazylia.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 80 kcal.
Wykonanie:
1. rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w plasterki; plasterki rzodkiewki ułóż na 4 talerzykach tak, aby zachodziły na siebie dachówkowo
2. czosnek rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj oliwę, ocet, pieprz i dokładnie wymieszaj; rzodkiewkę polej sosem i posyp posiekanymi ziołami.
14.SAŁATKA Z CUKINI I KALAREPY
Przygotowanie: 15 minut.
Składniki na 4 porcje: 4 kalarepy - 2 cukinie - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy - 2 łyżki octu balsamicznego - świeżo zmielony pieprz - bazylia.
Wartośc kaloryczna, jedna porcja: 90 kcal.
Wykonanie:
1. kalarepę obierz, pokrój w cienkie plasterki; tak samo pokrój cukinię
2. czosnek posiekaj, rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj oliwę, ocet balsamiczny, pieprz i suszoną lub świeżo posiekaną bazylię, dokładnie wymieszaj.
3. kalarepę i cukinię wymieszaj z sosem i odstaw na 10 minut, aż sałatka się zmaceruje.
|