Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Chile !!
Wątek: Chile !!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-01-27, 18:09   #7
Aliszcze
Zakorzenienie

Dot.: Chile !!

Hej

Miałam to szczęście, że byłam 2 razy w Chile. Raz 2 miesiące, a drugi raz 3 tygodnie- z okazji ślubu mojego brata (który tam mieszka od kilku lat) z Chilijką
Mój brat mieszka w Santiago de Chile więc dużo czasu tam spędziłam. Trudno mi opisać je, trzeba samemu zobaczyć. jednak należy uważać, żeby nie zapuszczać się w biedniejsze rejony miasta, gdyż nie jest to zbyt bezpieczne. To, co mnie w Santiago uderzyło, to ogromne kontrasty między biednymi dzielnicami, a bogatymi. Osobiście nie chciałabym zamieszkać w Santiago- również dlatego, że jest tam dużo smogu
Ogólnie miasto fajne0 ponoć najbardziej europejskie ze wszystkich miast Ameryki Południowej- tak ponoć słyszałam. Warto na pewno wybrać się na Wzgórze Santa Lucia oraz Sant Cristobal Popróbować życia nocnego w dzielnicy Suecia
No i koniecznie warto wybrać się nad Pacyfik!! z Santiago stosunkowo blisko jest do takich miejscowości nad PAcyfikiem, jak Val Paraiso czy Vina del Mar
No i osobiście polecam wyprawę do San Pedro de Atacama, by zobaczyć chyba najbardziej suchą pustynię świata- Atacamę. Z San Pedro organizowane sa różne wycieczki- kilkugodzinne, do różnych miejsc na Atacamie, np na gejzery, czy do doliny księżycowej na zachód słońca.
Będąc w San pedro zamówiliśmy także 3-dniowa wycieczkę po Boliwii, na Salar de Uyuni. Polecam!! Aczkolwiek wyprawa była cięzka, zdrowie szwankowało wszystkim Polakom- ze względu na wysokość- przez kilka dni byliśmy ponad 4000 m n.p.m.!! Oraz warunki,w jakich spalismy były średnie. Ostatnią noc spędziłam śpiąc pod 3 kocami i będąc całkowicie ubrana (również w kurtkę!!). Niezapomniana przygoda
Wiem, że bardzo skrótowo to opisałam, ale trudno tak streścić podróże do Chile. Życzę udanej wyprawy!!

PS: najgorszy jest lot samolotem, śmiertelnie się wynudziłam, bo to kilkanaście godzin lotu;/ a Ty z jakiego miasta lecisz?
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując