Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Impreza domowa na ok.10 osób
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-08-22, 22:39   #2
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Impreza domowa na ok.10 osób

Cytat:
Napisane przez ChocolateOrange Pokaż wiadomość
Hej.
Przypadło mi zrobienie imprezki rodzinnej (urodziny) i będzie to mój pierwszy raz, kiedy będę to musiała zrobić sama Nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać... Przyjdzie ok. 10 osób. Chciałabym podać jakiś posiłek na ciepło, sałatki, ciasto + kawa, tort, może jakieś przystawki?
Nie wiem jak to wszystko mam ogarnąć - w jakiej kolejności powinno się podawać jedzenie? No i najważniejsze co Z ciasta myślałam nad sernikiem - prosty i uniwersalny, na tym moje pomysły się skończyły Bardzo proszę o jakieś pomysły/inspiracje/rady.

Sałatka grecka (szybki sposób to mieszanki sałat dostępne np. w Biedronce). Do tej grzanki czosnkowe / z masełkiem (z bagietki) lub mini pizze (gotowe i bardzo przyzwoite w smaku dostępne są w Aldim).

Ciepły posiłek? Postawiłabym na jakieś dobre kiełbaski / parówki w cieście. Do tego ewentualnie sałatka ziemniaczana lub makaronowa. W każdym bądź razie coś szybkiego do przygotowania, żebyś pół imprezy nie siedziała w kuchni. Coś bardziej obiadowego? Enchilady z kurczakiem - łatwe danie, a sytne i bardzo dobre. Farsz przygotowujesz wcześniej, potem tylko zawijasz w tortille, podlewasz sosem, posypuje serem i zapiekasz.

Z przystawek to polecam kulki mozzarelli nabite na wykałaczki (oprócz kulek suszone pomidory, kawałki ogórka, czy żółtego pomidora). Generalnie wykałaczki z czymś to poręczna, fajna przekąska. Tak samo, jak mini kanapki - świeżej, ładnej kanapeczce (kawałek dobrego żółtego sera, szynki / salami, ogórka / pomidora, listek bazylii) ciężko się oprzeć. Klasyka w najlepszym wydaniu.

Generalnie postaw na klasykę plus ciekawostki i dobrą jakość składników.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2016-08-22 o 22:42
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując