Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mamy styczniowe 2017 na półmetku - czyli część II!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-09-08, 10:03   #1746
cornflower_girl
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowe 2017 na półmetku - czyli część II!

Cytat:
Napisane przez Lidka99 Pokaż wiadomość
A mnie dziś mdłości obudziły

No właśnie ja będę miała położną i z tego co się zorientowałam to koło 400-500zł, opiekę zaczyna od momentu przyjazdu do szpitala i po porodzie przyjeżdża jeszcze do domu, trochę się z nią zdążyłam poznać bo pracuje w gabinecie u mojego gin.
Jeszcze mdłości? Współczuję
Co do położnej - fajnie to wygląda.

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;65065781]Miałam wczoraj z mężem przeprawę odnośnie mojej mgr...
Ogólnie studia skończyłam i wszystko pozdawałam terminowo w zeszłym roku, tylko z samą pracą mi nie wyszło. Promotor wrobił mnie w koszmarny temat i nie mam do tego w ogóle serca. Skreślili mnie już z listy studentów i mogą przywrócić tylko pod warunkiem, że obronię się do 20 grudnia - prawdopodobnie, muszę dziś zadzwonić do dziekanatu i się upewnić. Tak czy inaczej mam napisany jeden rozdział i pustkę w głowie w kwestii kolejnych...
Mąż mnie dość brutalnie próbował zmotywować i miał oczywiście rację, także spróbuję do tego przysiąść, żeby w końcu mieć to z głowy... [/QUOTE]
Współczuję sytuacji... Pogadaj z promotorem, może brzuszek trochę przekona go, że inne podejście lub uproszczenie tematu to nie ujma na honorze.

Cytat:
Napisane przez pequenina_ Pokaż wiadomość
Więc jakoś nie wyobrażam sobie nie brać antybiotyków przy cesarce. Chociaż z drugiej strony można karmić jak się bierze antybiotyki?

Relacja z remontu: wykiwał mnie następny "fachowiec" Umówiłam się z nim na zrobienie gazu i podłączenie kuchenki. Potem zapytałam o montaż armatury. Na gaz dał normalną cenę, ale za armaturę już cenę z kosmosu. Jak się nie zgodziłam na armaturę to i z gazu zrezygnował, chyba że mu zapłacę podwójnie. Uwielbiam branżę remontową <3
Więc armaturę będziemy zakładali sami. Pomalowaliśmy łazienkę i zaizolowaliśmy miejsce na brodzik, przycięliśmy mu obudowę. Elektryk dalej sobie grzebie w gniazdkach, już jest światło, hura Jutro chcemy zamontować wc i brodzik właśnie. No i tak sobie powoli dłubiemy. Kasa na remont się skończyła, poprzednia ekipa nie oddała zaliczki, pozew muszę napisać... No ale już prawie koniec, jest pięknie. Jeszcze okazało się, że 2 gniazdka są o 10cm za nisko, elektryk się kopsnął. Miały być nad blatem a wychodzą na poziomie blatu

Oooo i teraz dzwoniła pani, która sprzedaje wózek, umówiłam się na sobotę. Jest piękny <3 Jak dojdzie do transakcji to porobię fotki
Są antybiotyki bezpieczne przy kp.
Co do remontu - nie wiem, co Ci napisać. Fachmeni mnie przerażają, niby to prosta rzecz, niby robią to setki razy, a tu takie niespodzianki.
My teraz jesteśmy na etapie planowania, jak chcemy przerobić mieszkanie - zgody ze wspólnoty - nie mogę uzyskać konkretnych informacji...
Trzymam kciuki za wózek

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;65066451]Teoretycznie geoinformacja środowiskowa, w praktyce dostałam temat z hydrogeologii Problemem jest zebranie danych, których nigdzie nie ma rzetelnych, a jedyne miejsce gdzie mogą być, to prywatne archiwa pewnego przedsiębiorstwa, mogę się tam dostać tylko z promotorem, który już kilka razy mnie wystawiał z wyjazdem tam - bo to nawet nie jest w moim mieście...[/QUOTE]
Bardzo niepoważny człowiek. Zmiana promotora wchodzi w grę?

Cytat:
Napisane przez NiEBiE Pokaż wiadomość
Początkowo nie chciałam brać dodatkowej położnej (to przecież spory koszt), ale z racji tego, że będę rodzić w szpitalu, który nie ma najlepszych opinii, to zaczęłam się nad tym zastanawiać. Tylko gdzie ją znaleźć?
Dowiedz się, czy szpital pozwala na poród z własną położną (czy ma być z ich szpitala, czy może być spoza). Spoza szukałabym przez wyszukiwarkę stowarzyszenia Dobrze Urodzeni - co prawda to stowarzyszenie promuje porody domowe, ale położne pracują tez w szpitalu.

Cytat:
Napisane przez surka Pokaż wiadomość
Wczoraj byłam na echu serca płodu. Na szczęście wszystko dobrze, serduszko i przepływy w porządku. Córka waży już 495 gram
Duża panna

Cytat:
Napisane przez wild_girl1 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za gratulacje furiatka pewnie skierowanie na glukozę da Ci właśnie w 24 TC na wizycie... Ja przed kolejna wizyta zrobie badania czyli przed 5.10 chociaz juz sie boje:P

Co do omawiania USG to moja gin jest mega sympatyczna i wszystko omawia po kolei, powiedziała źe "to serduszko, tak bije" tylko że potem widziałam że patrzy czy równo tam pracuje i czy ładnie się tam otwiera zamyka... Ale była przy tym tak skupiona, że nic nie mówiła:P dopiero później stwierdziła, że wszystko ok a mój mąż do niej "niech pani więcej tak nie robi bo sie zestresowałem:P" hehe ogólnie bardzo sympatyczna atmosfera, kobitka odpowie na wszystkie pytania także jestem mega zadowolona

Orlica, wiem że ciężko pisze sie takie prace, ja za każdym z 3 razy trafiłam na takiego promotora że szybko pożałowałam, ale jakoś sie udało. Tobie też sie uda!

Był jeszcze temat o porodach, gdyby sie udało to wole poród SN bez dwóch zdań. Miałam wycinany wyrostek (wiem że to nie to samo ale operacja i do tego mniejsze cięcie) i nie najlepiej to wspominam... Oczywiście jeśli trzeba będzie CC to trudno, dla dobra dziecka wszystko. No i mąż będzie ze mną, kiedyś mówił że by nie chciał, zresztą ja też ale później nam sie zmieniło i nie wyobrażam sobie inaczej

A za położna, każdą sie płaci? Jak to jest... Bo u mnie w mieście jest bezpłatna szkoła rodzenia i prowadzi ją położna, która deklaruje się wybrać uczęszczając do tej szkoły... No i wiadomo źe spotkania jeszcze przed ciąża...
Położna środowiskowa (czyli zapewne ta od szkoly rodzenia o wizyt domowych po porodzie) a położna pracująca przy przyjmowaniu porodów to dwie różne osoby.
Za położną od porodu można nie płacić, trafisz na kogoś na dyżurze. Niektóre szpitale w ogóle nie zezwalają na opłacanie personelu.
Fajną opcją jest zgoda na obecność studentki położnictwa - one często bardzo starają się i pomagają rodzącej. Mają też najnowsza wiedzę, dokształcają się - mogą podpowiedzieć wiele przydatnych rzeczy.

Cytat:
Napisane przez Konkardia Pokaż wiadomość
Nosicie rajstopy? Gdzie dajecie od nich gumke? Na linii majtek czy nad pepkiem? Dzis mnie tak gumka drazni, ze glowa mala. Chyba sobie kupie ciazowe

Wysłane z mojego LG-D290 przy użyciu Tapatalka
Ciążowe chyba rozwiążą ten problem. Ja jestem antyrajstopowa - i bez ciąży gumki mnie wkurzają

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez wild_girl1 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Witam sie wieczorową porą i melduje sie po dzisiejszych połówkowych
Najprawdopodobniej Juleczka chciałam Marysię ale mojemu nie bardzo to imie sie podobalo, chociaż po badaniu sie na nie zgodził ... No ale poszłam na kompromis i na Julci stanęło
Gratuluję - piękne imię Mamy w rodzinie jedną Julkę, jest urocza.

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez NiEBiE Pokaż wiadomość
Karoloo tym bardziej zaczynam się zastanawiać... znalazłam w necie doule-polozna, której opieka od 35 tc kosztuje 700 zł. W tym są ktg, poród, łagodzenie bólu, 2 wizyty po na kąpiele, edukacja przed porodem i w połogu. Czy to dobry pakiet w takiej cenie?
U mnie w mieście za sam poród biorą od 800 wzwyż. A co rozumie przez łagodzenie bólu?

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora