Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - W jaki sposób dbać o taką skórę?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-09-08, 15:31   #1
Ayin
Przyczajenie

Unhappy

W jaki sposób dbać o taką skórę?

Mam bardzo problematyczną cerę, dotyczą mnie niemal wszystkie możliwe problemy :P

- czasem pojawiają się poważniejsze wypryski (przed okresem)
- trochę przebarwień
- zaskórniki, głównie zamknięte (takie grudki)
- inne grudki, krosteczki, generalnie cała twarz jest mega nierówna
- bardzo duże przewrażliwienie na wszystko, łatwo robi się piekąca lub czerwona
- mnóstwo suchych skórek, mimo że regularnie używam łagodnego peelingu (no i produktów nawilżających)

Ponieważ kiedyś miałam poważny trądzik, uważałam moją skórę za mieszaną i używałam preparatów do skóry mieszanej. Nie jest jednak tak, że strefę T mam tłustą, a resztę suchą. Policzki są stosunkowo normalne (poza tymi grudkami), natomiast czoło i nos to miejsca najbardziej przesuszone - jednocześnie czasem zachowują się, jakby były tłuste (zapychają się, robią się wypryski).

Już mnie nosi. Nie mogę nawet używać żadnego podkładu, bo jest potwornie widoczny (wtedy te wszystkie suche skórki są najbardziej widoczne, w innych miejscach się waży i migruje, tak jakbym miała typową tłustą skórę).

Czy dalej powinnam traktować swoją cerę jak mieszaną? Bo wiem, że taka pielęgnacja nic nie daje, prawdopodobnie przyczynia się tylko do wysuszenia. A produkty nawilżające do cery mieszanej są za słabe, a do cery suchej - zapychają.
Ayin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując