Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dlaczego ludzie opuszczają Polskę?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-09-15, 00:23   #1
Hurin
Raczkowanie

Dlaczego ludzie opuszczają Polskę?

Witajcie, do założenia tego wątku skłoniła mnie lektura stworzonego przez trolla posta, na temat odbierania obywatelstwa za seks z obcokrajowcem. Oczywiście nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania, choć często jest on przyczyną grzechu - przeważnie odbywa się to bez ślubu. Trudno, świata nie zbawię, do meritum.
Jestem dość młodą osobą, kilka lat temu skończyłem studia. Z racji zawodu obracam się w kręgu osób związanych z zawodami medycznymi, znajdujących się w dobrej lub bardzo dobrej sytuacji materialnej. Mimo wszystko wyjeżdżają na potęgę. Znajome, które poznają obcokrajowców, w 90% emigrują, bez większego żalu pozostawiając to, co mają tutaj. Co dość dziwne, z kolegami jest podobnie.

Co takiego złego jest według Was w Polsce, że nie chcecie tutaj żyć? Z tego co zaobserwowałem, większość kobiet przebywających na tym forum wyznaje poglądy skierowane w lewą stronę i, delikatnie mówiąc, nie przepada za własną Ojczyzną. Dla mnie, zacofanego Polaczka jest to całkowicie niezrozumiałe.

Często poruszacie kwestie wyglądu rodzimych mężczyzn. Przyznam Wam, że dopóki byłem sam, nie przyglądałem do tej kwestii większej uwagi. Miało być czysto, schludnie. Materiałowe spodnie, skórzane buty, uprasowana koszula, na jakieś wyjścia zegarek. Miałem się za gościa który ubiera się dobrze, dopiero obecna narzeczona uświadomiła mi, że w kwestii ubioru mam fatalny gust. Teraz ona się tym zajmuje, a ja powoli zaczynam ogarniać, o co w tym chodzi - czasem wystarczy po prostu odpowiednio nakierować, to nie boli.

Mam nadzieję, ze zajrzy tutaj użytkownicza @Tyene (jeśli tak się stanie, wybacz proszę, że zwracam się tak bezpośredni, wymieniając Twój nick). Jak wspomniała, przeprowadziła się w ślad za swoim mężczyzną do USA, gdzie planują mieszkać, mieć dzieci, po prostu żyć. Z czystej ciekawości, możesz napisać, dlaczego nie zdecydowaliście się na Polskę?

Jestem ciekaw, czy jest tu więcej osób w takiej sytuacji. @Tyene wspomniała, że będzie kultywować naszą kulturę, język i obyczaje, w czym zamierza wspierać ją partner - jak to wygląda u Was? Z autopsji znam przykłady, gdy partner jest zdecydowanie przeciwny takim działaniom.

Nawiążę jeszcze, do przewijającej się w tamtym wątku dyskusji o sytuacji w Polsce, głównie jeśli chodzi o nacjonalistów. Zostało tam wspomniane, jakoby nacjonalizm gryzł się z katolicyzmem. Muszę sprostowć, nacjonalizm sam w sobie niubłaganie wiąże się z religią. Niekoniecznie z katolicyzmem, choć u nas wygląda to właśnie w ten sposób. Niestety, obecnie ludzie nazywający siebie narodowcami, w zdecydowanej większości (nie wszyscy, podkreślam - znam kilku naprawdę oddanych tej ideii) działają na szkodę Polski i całego ruchu. Dlatego nie musicie się martwić, minie wiele lat, nim jakikolwiek ruch nacjonalistyczny stanie się w Polsce wystarczająco silny, by coś znaczyć w polityce. Osobiście nad tym ubolewam, stonowany i mądry nacjonalizm przynosi zdecydowanie więcej korzyści niż strat. Co do rosnącyh tendencji nacjonalistycznych, jako przykład został podany pobity profesor Kochanowski, rozmawiający w tramwaju po niemiecku. Zacznijcie rozróżniać nacjonolistów, od ludzi którzy chcą tylko, kolokwialnie mówiąc, ponaparzać się po twarzach. Zdewastowana Warszawa, pobity profesor, czy nawet bójki na dzisiejszym meczu Legii - to wszystko są incydenty, nad którymi mocno ubolewam. Co prawda w środowiskach nacjonalistycznych działałem w latach liceum, aktualnie nie ten etap, jednak szkoda mi ludzi, którzy latami pracują nad poprawieniem wizerunku tej grupy ludzi, a wszystko to zostaje rozniesione w pył przez idiotów, którzy idą bic Niemca.
PS. Nie, nie jestem wyborcą PISu, choć uważam, że są lepszą alternatywą od partii która rządziła do niedawna. Uprzedzam fakty.

Strasznie się rozpisałem i poruszyłem tutaj sporo wątków - jestem zmęczony po pracy i dawno miałem spać, jednak zaciekawił mnie tytuł tamtego wątku i przepadłem. Musiałem to wszystko jakoś z siebie wylać, dobrej nocy.
Hurin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując