Dot.: Dlaczego ludzie opuszczają Polskę?
Dorzucam swoje powody:
1. Świat jest ogromny, różnorodny i piękny. Zawsze będę miała sentyment do miejsca w którym się urodziłam, ale to nie oznacza, że mam zostać w nim na zawsze. Zwłasza jeśli są miejsca, które odpowiadają mi bardziej np. pod względem estetycznym czy kulturowym.
2. Jak większość osób tu wspomniała - mieszanie się Kościoła w politykę i życie świeckie.
3. 500+. Rozumiem, że w innych krajach też jest socjal i utrzymywanie cudzych dzieci...ALE - jest też lepszy start na to, żeby mieć własne. Ja płacę na rodziny z 2+ dzieci, a samej mnie nie stać nawet na jedno, co mnie po prostu wku...wia. Jak ktoś chce spłodzić więcej dzieci to niech bierze na siebie konsekwencję ich utrzymania.
4. Śmieszne emerytury za które nie da się przeżyć.
5. Obecny rząd, który wcale nie jest lepszy od poprzedniego.. Ludzie głosują głównie na dwie partie polityczne, bo ,,i tak nikt inny nie wygra".
6. Wszechobecna hipokryzja. Idealni katolicy (i nie tylko) po rozwodach; po zdradach i kochający swoich bliźnich (ale oprócz gejów, lesbijek, ateistów, feministek i chu...wie kogo jeszcze). Tak to: jesteśmy katolikami...Papież jest na szczycie Kościoła! Ale...jak już powie coś, co akurat się nie spodoba (np. że nie wolno ustalać cenników za sakramenty) to ,,yyy...papież miał coś innego na myśli". Wszędzie są hipokryci, ale w Polsce jest to bardzo widoczne.
7. Niskie kary dla kryminalistów (morderstwa, defraudacje, pobicia), a wysokie dla drobnych cwaniaczków (posiadanie marihuaen).
|