Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - ile miesięcznie kosztuje Was dziecko?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-09-21, 11:53   #5
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek
Dot.: ile miesięcznie kosztuje Was dziecko?

Mój przykład:
Prowadziłam ciążę prywatnie w Krakowie, pierwsza wizyta 250 zł, każda kolejna co miesiąc 150 zł (było ich chyba 6), po drodze jeszcze zdecydowaliśmy się na USG 4D za 250 zł. Do każdej wizyty zawsze morfologia + mocz (w sumie 16 zł za te dwa badania) i jakieś dodatkowe to tak 30-120 zł.

Rodziłam przez cc w trybie nagłym, w szpitalu wszystko na NFZ. Córka urodzona przed 37tc, więc nie musiałam płacić za 'lepsze' szczepionki czyli 5w1, rotawirusa i pneumokoki.

O ubrankach, wózkach i innych akcesoriach jest obszerny wątek, chyba się tam wypowiadałam nawet to pominę

W 3 miesiącu życia w koszty weszło nam mm, około 40-60 zł tygodniowo (wiadomo, dziecko coraz więcej jadło i koszta rosły), po 6 miesiącu zmieniliśmy rodzaj i było przy okazji trochę tańsze, powiedzmy 35 zł tygodniowo. Od momentu rozszerzania diety starałam się gotować tak, żeby dziecko mogło sobie spróbować od nas więc nie odczułam tego finansowo, czasem jakiś słoik wpadł ale to koszt może w sumie 50 zł miesięcznie. Pieluchy mocno uśredniając jakieś 100 zł/mc.

Od lutego córa chodzi do żłobka z którym niesamowicie nam się trafiło bo mimo, że prywatny to na duże dofinansowanie i miesięcznie zamykamy się w 600-700 zł z wyżywieniem. Za kilka dni czeka nas przeprowadzka do innego miasta (Łódź) gdzie za całą imprezę wyjdzie nam jakieś 1300 zł.
Zabawek kupujemy mało, najczęściej za jakąś nadprogramową gotówkę którą dostaniemy na święta czy urodziny. Trochę rzeczy z drugiej ręki, na olx zdarzają się perełki.

Najgorsze są chyba wydatki okołochorobowe i kiedy trzeba w krótkim czasie zrealizować jakieś badanie - wtedy uderzamy prywatnie. Najbardziej dało nam po kieszeni badanie dna oka, które mieliśmy wykonać w ciągu miesiąca od wyjścia ze szpitala a na NFZ terminy były minimum półroczne. Okazało się, że za 3 stówy da się też z dnia na dzień.
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując