2008-02-12, 15:35
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Gwarancja=reklamacja - pomóżcie! kto zna przepisy?
Cytat:
Napisane przez chilanes
kiniaczku mylisz się.
|
a w której konkretnie kwestii się mylę?
Cytat:
Mają obowiązek poinformować klienta i zapewnić mu telefon zastępczy na czas naprawy.
|
Cytat:
Powyżej 2 napraw masz prawo do nowego aparatu.
|
a z czego to wynika? tzn. nigdy się z tym nie spotkałam z obowiązkiem wydania aparatu zastępczego oraz wydania nowego powyżej dwóch napraw, z jakichś przepisów?
Cytat:
Za naprawę telefonu na gwarancji się nie płaci! Chyba, że wrzuciłaś go do rosołu, tym samym usterka wynikła ewidentnie z Twojej winy. Do tego płaci się przy odbiorze, a nie "z góry" za nie wiadomo co.
|
wtedy to już nie jest gwarancja
a dwa, że za samą w sobie gwarancję się nie płaci, owszem, ale mogą od niej pobrać opłatę za dajmy na to wysyłkę do serwisu i z powrotem. w tym jednak przypadku opłata była za przedłużenie gwarancji o 2 lata, a nie za naprawę przedmiotu, zatem wszystko wydaje się w porządku.
Cytat:
Napisane przez ...:::oblabobla:::...
W gwarancji mam napisane, że mają naprawic w ciągu 14 dni
|
a ile już trzymają, ponad miesiąc? bo w niektórych gwarancjach, a raczej w większości jest zapis, że w wyjątkowych wypadkach termin ten ulega wydłużeniu do 31 dni. jeśli nie ma takiego zapisu, bądź minął miesiąc to i tak nie pozostaje Ci wiele rozwiązań, ponad 'straszeniem' ich, wybraniem się do rzecznika czy też w ostateczności wejściem na drogę sądową.
Cytat:
Było to niedawno nagłośnione w telewizji, że według praw unijnych mają ileś czasu na naprawę (bo inaczej trzymaliby ten tel. pewnie w nieskończonaśc) Ale nie wiem, może się myle - nie znam się
|
niewykluczone, że tak jest, ja o tym nie słyszałam. z tym, że jak już wyżej napisałaś w Twojej gwarancji jest ten termin określony.
Cytat:
Zaoferowali mi 1 miesiąc gwarancji, i powiedzieli, że jeżeli im zapłacę 50zł, to wypiszą mi ją na 2 lata
|
rozumiem drugą część, tzn. że 50 zł było za dwa dodatkowe lata gwarancji? wtedy ok. tylko nie wiem co z tym miesiącem?
i jeszcze pytanie, jak dawno kupowałaś telefon? i kontaktowałaś się już może z rzecznikiem, jeśli tak, co doradził?
|
|
|