2005-08-30, 02:16
|
#13
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Deutschland/Slovenija
Wiadomości: 2 802
|
Dot.: O jedzeniu
Cytat:
Napisane przez bunny-pie
Wiec, Spätzle napewno (to kluchy, najczesciej zapiekane serem)
|
Kasspatzln! Bardzo lubie, z cebula i serem, choc rzadko jem, bo to kaloooorie same Ta potrawa pochodzi ze Szwabii. Stamtad rowniez (a dokladnie z Allgäu) pochodzi kolejna specjalnosc, dluga bula z farszem, moze byc wegetarianska, albo miesna, z papryka, serem, zapiekana, chrupiaca. A nazywa sie Seele (czyli dusza ).
Z bawarskich specjalow to rzecz jasna Weißwurst, ktora tu zostala "wynaleziona" i jest podstawowa potrawa na Oktoberfest (ktory juz niedlugo). Poza tym Brezn, czyli precle, ktore sa najpyszniejsze na swiecie, krakowskie czy inne to nic w porownaniu z bawarskimi preclami. Jak idzie sie na piwo do Biergarten (ogrodek piwny) to zamawia sie wielkiego precla (srednica na oko 30-40 cm ) za 5 euro sztuka, idealnie pasuje do Maßbier (czyli slynnego piwa w litrowych kuflach). Na szczescie rzadko sobie pozwalam na taka wyzerke, bo inaczej w drzwiach przestalabym sie miescic
__________________
Potłuczydło.
|
|
|