Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Anglia :)
Wątek: Anglia :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-02-13, 21:58   #2213
koculek
Zakorzenienie

Dot.: Anglia :)

Cytat:
Napisane przez olka_222 Pokaż wiadomość
Koculek a co to jest to ISE? Pewnie coś w stylu funduszu emerytalnego, ale coś więcej możesz napisać na ten temat?

My z TZ wydajemy przeciętnie ok 50 funtów tyg. na jedzenie, z tym że nie jemy w ogóle na mieście ( raz na miesiąc hamburgera z McDonalda bo mamy do nich słabość ) i mamy jedzenie z Polski które nam średnio starcza na 3 miesiące (ostatnio mama przysłała paczkę z 20 kg żywności a teraz sami przy okazji pobytu w PL nabierzemy sobie jedzenia). Są to głównie sery, szynka i kiełbasa oraz niewielka ilość mięsa
(Tak wiem to ta polska mentalność jeszcze ale jakoś nie mogę strawić tej ich gumiastej szynki która po dwóch dniach jest śliska- no i nie mają kabanosów i kiełbasy myśliwskiej nie mówiąc o zwykłej na grilla albo do bigosu. Polska wędlina w polskim sklepie nie zawsze jest świeża a i ceny ostatnio kosmiczne)

Teoretycznie więc powinniśmy duże sumy pieniędzy odłożyć ale ostatnio duzo wydatków mieliśmy.

A no i pralkę od znajomej dostaniemy jeden wydatek mniej Niewiarygodne że anglicy potrafią być tak bezinteresowni.
No to super, że jeden wydatek mniej
A ja myślę o koncie ISA (w zdaniu pasowało apisać ise (wiecie te polskie przypadki), dlatego tak napisałam). ISA to konto oszczednosciowe z którego nie sciągają podatku. Można wsadzić max 3000funtów rocznie i wszystko jest tax free. Od kwietnia 08 podnieśli limit i będzie można wsadzić 3600 funtów

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
My tez staramy sie zadbac o wlasny rozwoj. Nie mamy moze super telewizora ani audi A6, za to mozemy sobie pozwolic na "odrobine luksusu" jesli chodzi o inne rzeczy. Z reszta szczerze - bardziej mnie cieszy moj super wypasiony robot kuchenny niz cieszylaby mnie plazma :P

A jak trzeba, to podobnie jak Luna, staramy sie odlozyc troche. Kart kredytowych nie mamy (bedziemy aplikowac wkrotce, bo czas zaczac pracowac na dobra historie kredytowa), wiec zycie ponad stan nam odpada. A do TK Maxx'a tez mam szczescie, wiec
Także nie mam karty kredytowej i nie chcę jej mieć. Nie jestem rozrzutna, ale nie chcę mieć świadomości, że mogę żyć na kredyt
I Tk Maxx'a uwielbiam

Cytat:
Napisane przez Mahora Pokaż wiadomość
Zazdroszcze Wam tych oszczednosci. U mnie jest raz z gorki, raz pod gorke, przed poznaniem TZ mieszkalam ze znajomymi, wiec koszty mniejsze. Teraz jest nas tylko dwojka do placenie czynszu, rachunkow itp. Wprowadzalismy sie do calkowicie pustego mieszkania, wiec kilka miesiecy zajelo kupienie wszystkiego, ja lubie wygody. Teraz staramy sie zaoszczedzic na prawnikow i wszelkie oplaty zwiazane z kupnem domu.

OT-Boszszsze, jak mgla a ci pokreceni anglicy bez swiatel jezdza, co za narod.
no niezła mgła była wczoraj i dziś rano, całe szczęście szybko się rozchmurzyło i było pięknie.
Piątek ma być podobny a weekedn piekny i słoneczny

Cytat:
Napisane przez Zmijka Pokaż wiadomość
Mgła była
Ja dzis na murku przed domem w krótkim rękawku siedziałam, a to jest luty wiosna

A u nasz Polskie jedzenie nie jest juz takie drogie, jest prawie w takiej samej cenie co odpowiedniki angielskie. A mięsa angielskiego w ogóle nie jem mozna powiedzieć, że prawie sie stałam wegetarianka no chyba, ze wejde gdzies gdzie jest polskie mięsko: parówki i kabanosy
My czasami jemy mięsko tutaj, ale ja muszę przygotować, bo Tżtowi jakoś nie wychodzi. Dziś zrobiłam na jutro pyzy drożdżowe (po raz pierwszy!, bo tu nie można kupić) i wieprzowinkę. Jak ja przygotuję mięsko to smakuje jak mojej mamy

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
Nam tez w TESCO duzo kasy idzie, nie martw sie Kuseczko. Jezdzimy do supermarketu zwykle 3x w miesiacu i wydajemy jednorazowo wiecej niz Wy - dla 3 doroslych osob...
Ale-ale! nie wiem, czy wspominalam, ze juz niedlugo bedziemy miec mieszkanie tylko dla siebie, bo moj przyszly szwagier sie wyprowadza Jest z niego bardzo mily chlopak, ale to nie to, co mieszkanie w dwojke. No i zobaczymy, jak wtedy u nas bedzie z oszczedzaniem
Vedma no we dwójkę to się dobrze żyje

A ten Twój podpis o kościele do czegoś konkretnego się odnosi? Bardzo mądrze powiedziane swoją drogą, jakbym na mszy niedzielnej słyszała.
Swoją drogą dziewczyny chodzicie tutaj do kościoła? Ja w PL czy jak byłam singlem tutaj to co tydzień chodziłam do polskiego, teraz chodzę z 12 razy w roku i na ogół do angielskiego, bo mam bliżej, choć to nie to samo co masza po polsku

Oczekujecie jutro kwiatów od waszych Tżtów?
My siedzimy jutro w domu, ale kwiaty mają być
Ugotowałam dziś dobry obiad i zrobiłam Tżtowi własnoręcznie robioną kartkę oraz kupiłam My Family 7 serię