Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - ..::Dieta Plaż Południowych - ZAPRASZAMY - część druga ::..
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-02-21, 21:51   #3742
PriVativ
Zadomowienie
 
Avatar PriVativ
 
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: moje własne
Wiadomości: 1 546
Dot.: ..::Dieta Plaż Południowych - ZAPRASZAMY - część druga ::..

laseczki wkleje Wam kilka przepisow:P

KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA

1 glowka kalafiora (90 dag)
1 lyzka oliwy
1 mala cebula pokrojona w cienkie plasterki
1/4 lyzeczki soli
4 szklanki wody
1/4 szkalnki kwasnej smietany o obnizonej zawartsoci tluszczu (lub jogurt)
1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej
sol i pieprz

rozdzielic kalafior na rozyczki i pokroic na kawalki dlugosci 0,5cm. w garnku rozgrzac oliwe. wrzucic cebule i smazyc ok. 5 minut, az zmieknie. dodac kalafior i polowe soli. nakryc i smazyc przez 5 minut. dodac wode, ponownie nakryc, doprowadzic do wrzenia i ugotowac kalafior do miekkosci (ok.15 minut). zmiksowac warzywa wraz z wywarem, w ktorym sie gotowaly. wlac z powrotem do garnka i domieszac kwasna smietane i galke. doprawic.

::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::: ::::::::::

ZAPIEKANE PIECZARKI

Składniki:
-kilka wiekszych pieczarek
-zołty ser(odtłuszczony)
-kilka plasterkow szynki(najlepiej wedzonej)
-ewntualnie kawałek papryki,pomidorów,zioła,s ól

Czas przygotowania i pieczenia:15 min.

Obrac kapelusze pieczarek, na kazdy połozyc kawałeczek żółtego sera i szynki,włozyc na 5-10 min.do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.PYCHA!!! Mozna troszke posolic(zalezy od tego jak słona jest szynka),dobre jest tez z innymi dodatkami,ja najbardziej lubie z serem,szynka i papryka.Swietnie smakuje tez na zimno,mozna zabrac do pracy.

::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::: ::::::::::

Zupka meksykańska

50 dag drobiowego mielonego mięsa,
2 duże cebule,
1 mały koncentrat pomidorowy,
puszka czerwonej fasoli
i soi,
3 ząbki czosnku,
wywar z warzyw (pietruszka, seler, por)
2 duże łyżki majeranku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować litr wody z warzywami, mięso, gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte, gotować 20 min. Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, i koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min na wolnym ogniu uważając, by mięso nie przywarło. Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia - na gorąco.

::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::: ::::::::::

kalafiorowe kotlety

Składniki:
kalafior,
siemie lniane, 2 jajka,
vegeta,
sól, pieprz do smaku,
oliwa do smażenia

Kalafior ugotować,najlepiej na parze, ugotowany juz kalafior zagnieśc, dodać jajka, z dwie łyzeczki zmielonego smieniemia lnianego, i przyprawy. Wszystko razem wymieszac i uformowac kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Mozna zrobic panierke z ziarnek siemienia, sa pyszne po usmazeniu na patelni.


Kalafior w sosie serowym

- kalafior ( ile kto lubi)
- serek topiony
- ser tarty
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Gotujemy kalafior na parze, żeby był średnio miękki. Odstawiamy żeby troszke przestygł. Obieramy do rondelka niecałe 2 filiżanki wody w ktorej gotował sie kalafior. doprowadzamy ta wode do wrzenia i dodajemy serek topiony, jesli ktos lubi rzadsze sosy to wystarczy jeden tylko dla smaku jesli ktos lubi gestsze to wrzucamy tyle zeby mial taka konsystencje jaka lubimy, dodajemy do tego ser tarty( nie musi sie rozpusic wystarczy ze sie polaczy z sosem), dosalamy i dopieprzamy do smaku. Nastepnie wysypujemy kalafior do naczynia zaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy natka pietruszki i wkladamy do piekarnika.



Chili con carne

- pierś z kurczaka - mielona lub pokrojona w kawałeczki
- puszka czerwonej fasolki (razem z zalewą)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, pieprz cayenne, sambal (jeśli lubicie naprawdę ostre jedzenie )
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego

Mięso podsmażamy na oliwie, solimy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy fasolkę razem z zalewą, pomidory i przyprawy. Gotujemy chwilkę i zajadamy



mam nadzieje ze wam sie przydadza ja kazdy przepis mam zamiar zrobic

__________________
PriVativ jest offline Zgłoś do moderatora