Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Cennik usług kościelnych
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-02-24, 12:02   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cennik usług kościelnych

Jako, ze ciekawa dyskusja wywiązuje się na forum ślubnym, chciałam szersze grono Wizażanek namówić na wyrażenie zdania

Wydaje mi się, że za usługi religijno - kościelno - obrzędowe teoretycznie nie pobiera się pieniedzy, prawda? TZN. od strony prawnej ślub, chrzest, zezwolenie na ślub poza parafią, organista i inne tego typu usługi są darmowe - nigdzie nie jest napisane, że trzeba płacić?
Kościół opodatkowany nie jest, czyli de facto - cennika jako takiego nie może wystawić, no bo - jeśli wystawi oficjalny cennik, to ja dajmy na to teoretycznie mogłabym domagać się dowodu wpłaty, prawda? Czy to KP, czy faktury?

No i teraz powiedzmy, że ślub chcę wziąć czy dziecko ochrzcić czy pochować kogoś. I co - słyszę od księdza, że taka a taka to usługa kosztuje tyle i tyle. A ja na to mówię, że nie - nie zapłacę. I co dalej? Księdza szlag trafia i zaczyna się drzeć, że muszę zapłacić bo jak nie, to do widzenia?

Spotkałyście się z czymś takim? Przecież jeśliby mi ksiądz odmówił, to nie ma takiej siły, która powstrzymałaby mnie przed zrobieniem zadymy medialno - społecznej
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując