Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - rodzice nie chcą pojawić się na ślubie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-10-31, 10:35   #5
Arsonist
Zakorzenienie

Dot.: rodzice nie chcą pojawić się na ślubie

Cytat:
Napisane przez k_i Pokaż wiadomość
Co do próby załatwienia tego z nim - po tym, jak się dowiedziałam, że cały czas twierdzi, że nie przyjeżdża, we wrześniu tam pojechałam i naprawdę próbowałam to załatwić, ale cały czas mi przerywał i mnie próbował poniżyć. (...)
Sama widzisz, że z nim nie bardzo da się porozmawiać jak z normalnym człowiekiem. Na takich jest pewna bardzo dobra rada: don't JADE (Justify, Argue, Defend, Explain). Czyli nie wdajesz się w jakiekolwiek dyskusje, tłumaczenia i kłótnie. Jak ojciec zaczyna temat, z uśmiechem stanowczo stwierdzasz, że jesteś dorosła, samodzielna podjęłaś decyzję i nie zamierzasz się z niej tłumaczyć. Jak Cię będzie prowokować, to wyjdź.

Nie martw się, też mam z leksza dysfunkcyjną rodzinę i też miałam parę jazd po zaręczynach. Moi rodzice mają co prawda trochę łagodniejsze "objawy", ale i tak polecam mój sposób: zdystansuj się, nie daj się sprowokować do dyskusji, nie okazuj, że się nimi przejmujesz. Zaczną Cię szanować, jak zauważą, że jesteś od nich niezależna, nie tylko finansowo, również emocjonalnie.
Cytat:
Jak już napisałam, o co mi poszło z nim, to jeszcze trochę o jego matce, bo też nie jest normalna. (...)
W ogóle mnie to nie dziwi, takie zachowania biorą się z bezmyślnego powielania wzorców rodzinnych. Tak że uważaj na siebie.
Cytat:
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że najnormalniejszą osobą z rodziny mojego ojca, jest ta wspomniana ciocia.... u której zdiagnozowano schizofrenię kilka lat temu. Śmieję się, bo co innego mi pozostało, albo to, albo się załamać...
Przynajmniej poszła do lekarza i się zdiagnozowała. Mam dziwne wrażenie, że jakby Twój tata trafił do psychiatry, ten miałby pełne ręce roboty. Mój typ: narcystyczne zaburzenie osobowości. To jak totalnie wszystko w jego głowie kręci się wokół NIEGO, łącznie z TWOIM ślubem, jest bardzo typowe.