Dot.: córka zaczyna gotować
dzisiaj z okazji czekoladowego weekendu zrobiłam...
KREM CZEKOLADOWY
składniki:
- 2 tabliczki gorzekiej czekolady
- 20 dag kremówki
- 3 jajka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka brandy
- wiórki czekoladowe (do dekoracji)
Kremówkę wstawić do lodówki. Połamaną czekoladę rozpuścić w miesce wstawionej do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Kremówkę, gdy już będzie całkiem zimna, ubić na sztywno. Jajka umyć w gorącej wodzie i osuszyć ściereczką. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.
Edytowane przez cmoksia
Czas edycji: 2008-07-13 o 10:25
|