2008-03-05, 13:06
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kielce
Cytat:
Napisane przez ewusiula
a i wracając do tego złota no to z tego co mówiła ta moja znajoma to nie jest kwestia pół roku czy dwóch czy trzech ze bedzie coś nie tak, tylko bardziej chodzi tutaj o dłuższy czas.
|
Byliśmy we wszystkich sklepach jubilerskich - i mój TŻ specjalnie sprawdzał i pytał się jubilera - WSZYSTKIE złote obrączki W KAŻDYM SKLEPIE JUBILERSKIM miały próbę 585. Apart ma tą samą, więc nie rozumiem czemu obrączki w tym sklepie mają być jakościowo lepsze - skoro próba złota jest TAKA SAMA!
Znalazłam takie info w necie:
W wyrobach jubilerskich nie stosuje się czystych metali szlachetnych a jedynie ich stopy. Aby określić zawartość metalu szlachetnego w stopie wprowadzono pojęcie próby. Próba to nic innego jak informacja o zawartości metalu szlachetnego na 1000 jednostek.Stosuje się oznaczenia cyfrowe określające zawartość jednostek czystego złota w wyrobie. I tak na przykład najpopularniejsza próba złota w Polsce 585 zawiera w 1g wyrobu 0,585g czystego złota, oraz pozostałą część czyli 0,415g innych metali (srebro, miedź, pallad, nikiel itp.) mających wpływ na jego trwałość i walory kolorystyczne.Poniżej przedstawiamy próby złota oparte na prawie probierczym obowiązującym w Polsce.
24 karat - próba 999
23 karat - próba 960
18 karat - próba 750
14 karat - próba 585
12 karat - próba 500
9 karat - próba 375
8 karat - próba 333

|
|
|