2008-03-06, 08:17
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Skąd bierzecie Retin-A, czy jest jakiś zamiennik?
Cytat:
Napisane przez kolanka
cześć dziewczyny  . Po przeczytaniu wątku ( niestyty dosyć pobieżnie) nabrałam ochoty na Retin-A. Wcześniej wtajemniczałąm sie w wątku o filtrach i kwasach. Mam pytanie, czy retin-A jest w różnych steżeniach. Wyczytałąm tutaj, ze 0,5% i 0,025%. jak juz pojdę do apteki, to chciałabym być pewna przy wyborze. Poza tym mam pytanie. Kobiety w ciaży mogą go używac? Kiedy trzeba go odstawić, gdy palnuje się ciaże? Wzcesniej obiło mi sie o uszy, ze nei mogą stosowac go kobiety w ciaży,a le juz nie pamietam, gdzie to wyczytałam i nie wiem, gdzie szukac.
Tearz codziennie na noc smaruje sie Acne Derm, ale chciłabym barziej oczyscic moja cerę. Zastanawiałam się nad Effaclar K. Czy można stosować Acne derm, Ekkaclar K i Retin-A naprzemiennie na noc? zdień oczywicie nawilzanie i filtry.
Prosze o podpowiedz i z góry dziękuję za zainteresowanie sie moim postem  .
|
Czesc kolanka-witamy wrod "retinowiczek"
Retin mozna kupic w stezeniu 0.025% i 0.05% w kremie lub zelu(choc nie jestem pewna czy w Polsce jest w zelu) u mnie(UK) znow nie moge dostac kremu.Podobno krem jest dla normalnej i suchej skory z wypryskami a zel dla tlustej. Zacznij moze od mniejszego sterzenia i zobaczysz jak reagujesz,bo kazda z nas inaczej.
Co do ciazy to nie ma jakis wiekszych przeciwskazan,nie tak jak z retinoidem doustnym,ktory trzeba przerwac podobno 2 lata przed planowana ciaza. Tez mysle o zalozeniu rodziny w tym lub nastepnym roku,dlatego nie biore zadnych tabletek doustnych,a retin-A nie przenika az tak gleboko do systemu krwionosnego,wiec uzwam go co noc.
Co do mieszanki Retinu z Acne-derm i Effeclar to raczej bym tego nie robila na poczatku,bo mozesz uwrazliwic sobie skore. Po kilku tygodniach wprowadzilabym inne srodki na zmiane.
Myslalam,ze wytrzymam z BHA rano a Retin na noc,ale nie dalam radzy,dzis rano jak wycieralam buzie recznikiem,to strasznie mnie piekla,wiec dzis juz BHA odszedl w kat.
i powrorze moje pytanko: gdzies kiedys wyczytalam,ze nie mozna uzywac filtrow z innych firm,a ja uzywam krem nawilzajacy z SPF15,ale ze wydaje mi sie za malo to na to nakladam inny filtr SPF 50. Czy moge wyzadzic sobie jakies szkody?
A ty kolanka powodzonka z kupnem retinu i zapraszamy do zdawania nam relacji z kuracji
|
|
|