Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dziennikarstwo - ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-03-08, 22:22   #89
fibee
Raczkowanie

GG do fibee
Dot.: Dziennikarstwo ;) Wasze opinie!

Zdaje się, że jestem przedstawicielką mniejszości na tym Forum... Ale powiem Wam jedno, kochane dziewczyny - jeśli chcesz studiować dziennikarstwo, to idź na te studia
Mnie też mówili, że nie muszę studiować dziennikarstwa, żeby być dziennikarzem... Posłuchałam i mam rok w plecy... Bo nie zniosłam politologii! Zrezygnowałam z niej po pierwszym semestrze... Poszłam na dziennikarstwo i poczułam, że żyję.
Myli się ten, kto myśli, że na dziennikarstwie uczą warsztatu. To nie jest szkoła pisania. To są studia dziennikarskie. Zgłębia się wiedzę ogólnohumanistyczną. Studia są łatwe, zajęć nie jest dużo. Kwestia tego, jak się masę wolnego czasu spożytkuje - można studiować drugi kierunek (dwa magistry to polski wymysł, ale co opcząć...?). Można też pracować. I mnóstwo osób od pierwszego roku pracuje w rozmaitych redakcjach... Kończysz studia, masz dyplom (czasem dwa ) i masz 4 czy 5 lat doświadczenia zawodowego... Masz doświadczenie - łatwiej znaleźć pracę.
Owszem, w gazetach zarobki nie są duże. Ale portale sobie wysoko pracownika cenią. Za 25h tygodniowo w gazeta.pl czy onet.pl zarabia się średnio 1200-1500zł. W zależności od ilości włożonej pracy (płacą zwykle typowe wierszówki). Jeśli się bardziej przyłożyć, wychodzi się w granicach 2000pln.
Polecam dziennikarstwo nie dlatego, że to studia zapewniające pracę (żadne nie zapewniają, nie bądźmy naiwne). Polecam dziennikarstwo, bo to przyjemne studia - a wiedzę, którą się tu zdobywa, naprawdę trudno przecenić... Uwierzcie...

P.S. Ja tu piszę wszystko przez pryzmat dziennikarstwa na UJ...
fibee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując