2005-09-06, 15:31
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Hypotrofia płodu...
Apsiku kochany, trzymaj sie mocno i cieplutko.
Masz bardzo kochana pania doktor. Dobrze ze Ci robia dodatkowe badania. Mam nadzieje ze Ciebie to uspokoi.
Co do wagi mierzonej na komputerowym USG to jest tak ze ona jest obliczana na podstawie dlugosci kosci. Moze sie okazac ze Twoje dziecko jest krotkie ale okragle .
Mnie lekarze np uspokajali jak moj mlodszy synek mial opoznienie wzrostu o ok. 4 tygodni (w 30 bodaj tygodniu mial niektore wymiary jak w 26), mialam nieprawidlowosci w pracy lozyska, a jednak nikt tego nie wylowil i nie sprawdzil na 100%. Po prostu tak dlugo obracano glowka czytnika USG az dane byly mniej wiecej ok. Maly urodzil sie za wczesnie i z duzo za niska masa urodzeniowa, w 35 tygodniu ciazy wazyl jedynie 1800 gram, czyli o polowe tego co powinien. Musial swoje odlezec w inkubatorze, ale gdybys go dzis zobaczyla nie powiedzialabys ze to dziecko gorzej sie rozwija niz jego rowiesnicy. Synek mojej kolezanki, urodzony 10 lat temu, rowniez z niska masa urodzeniowa, tez nie ma zadnych konsekwencji niedozywienia w organizmie mamy.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki.
asinek
|
|
|