Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Yorkshire terrier, york - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-09-06, 16:02   #29
KatarzynaJ
Raczkowanie

Dot.: Malutki YORK- parę pytań :o)

Nie odpowiem Ci na wszystkie pytania ale mogę napisać, że nierodowodowy piesek nie oznacza od razu mieszańca - może to być piesek z tego samego miotu ale bez rodowodu - chyba pierwsze 4-5 kolejno urodzone dostają rodowód, następne nie (chodzi mi o jeden miot). a czy takie "mieszańce" jak ktoś Ci powiedział chorują częściej i to nieuleczalnie? nie wiem.... często właśnie takie psy są silniejsze i mają mniej wad genetycznych ponieważ mają w sobie różne geny (nie wiem jak to napisać) to u rasowych psów bywa tak, że np dana rasa ma większą skłonność do określonej choroby (i bywa to uwarunkowane genetycznie np nowotwory, serce, astma). Nie wiem czy ja to dobrze opisuje, ale moge podać Ci przykład mojego kota (Cornish rex- falowana sierść, chuda budowa ciałka, jak na zdjęciach, mój jest rudzielcem) - rasa ta została odkryta przypadkowo, poprostu urodził się taki kotek, którego później skrzyżowano z jego matką, w ten sposób powstały kotki o takim wyglądzie - i to właśnie dzięki wadzie genetycznej te koty tak wyglądają. Kończę, zanim zacznę bzdury pisać i jakiś fachowiec mnie wyśmieje Napiszę tylko, że ja mam same mieszańce i żyją sobie spokojnie i zdrowo.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kicia.jpg (24,8 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kotek.jpg (37,9 KB, 42 załadowań)
KatarzynaJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując