2005-09-06, 20:36
|
#1
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
|
Kuchnia azjatycka
Witam wszystkich.
Jestem tu nowym uzytkownikiem, niestety nie spotkałam sie jeszcze z przepisami kuchni chinskiej. Ja i mój luby jestesmy zwolennikami tej o to kuchni moze warto by było taki wątek rozpocząć.
Podaje jeden z wielu sprawdzonych przepisów:
SKWIERCZĄCA WOŁOWINA
500 g steków wołowych (zastepuje je zwykle stekami wieprzowymi)
2 łyzki sosu sojowego jasnego
2 łyzki sherry lub wina ryzowego
1,5 łyzki maki kukurydzianej
1 łyzeczka cukru
4 łyzki oliwy
1 duża czerwona papryka
2 ząbki czosnku
3 łyzki sosu ostrygowego
200 g kiełków soi
200 g brokułów
6 łyzek wody
sól, pieprz do smaku
Wołowinę badź wieprzowine pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać w szklanym naczyniu mieso, wino, sos sojowy, mąkę i cukier. W woku rozgrzac łyzke oliwy dodawać mięso i smazyć aż dostanie złotego koloru. Nastepnie dodac rozdrobnione na różyczki brokuły oraz 6 łyzek wody. Następnie dodac papryke pokrojoną w kosteczkę oraz rozgnieciony czosnek. Całość polac sosem ostrygowym. Smażyć przez parę minut, następnie dodać kielki soi. Smazyć aż wszystko bedzie miekkie.
Życzę smacznego, przepis jest naprawde pyyyyyyyyyyyycha
Pozdrawiam
|
|
|