Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy nawilżanie skóry przyspiesza gojenie ran po trądziku?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-12-24, 09:46   #1
jartsw
Przyczajenie

Czy nawilżanie skóry przyspiesza gojenie ran po trądziku?

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pytanie dotyczące nawilżania skóry z dużą ilością bliz potrądzikowych.

Może przybliżę na wstępie moją sytuację. Miałem problem z cerą, głównie twarz i klatka piersiowa. Udałem się do dermatologa, była to moja pierwsza taka wizyta w życiu. Pani przepisała mi Zineryt. Po około miesiącu stosowania moja cera była idealna, generalnie wszystkie krosty na twarzy i klatce zniknęły i zdążyły się zagoić. Jednak po odstawieniu Zinerytu po około tygodniu coś zaczęło się pojawiać. Udałem się więc do dermatologa i Pani znów przepisała mi to samo, jednak tym razem Zineryt już nie działał wcale, dodatkowo miałem niesamowity wysyp pryszczy jakiego chyba w życiu nie miałem. No to znów udałem się do Pani dermatolog, jednak z racji, że używałem jeszcze Zinerytu, Pani nie pobrała mi materiału do badań (bo podobno trzeba odstawić lek na tydzień przed takim badaniem) tylko przepisała lek robiony, nie pamiętam dokładnego składu, a nie mam teraz dostępu do składu. W każdym razie jest tam na pewno dużo siarki. Był to stosowania punktowego, generalnie wyciął wszystkie pryszcze po tygodniu stosowania, na razie nic wielkiego się nie pojawia. Jednak pomimo, że był to lek punktowy, pokrywałem nim praktycznie całą twarz, gdyż krost miałem mnóstwo. I teraz gdy już nic się nie pojawia zastanawiam się jak przyspieszyć proces gojenia się ran, mam wrażenie, że jest dość powolny...

Pytanie przede wszystkim jest takie, czy powinienem taką skórę nawilżać, czy to dobrze na nią wpłynie? Do nawilżania używam cetaphil md. Dodatkowo używam także tormentiolu. W zanadrzu mam jeszcze pastę cynkow, regularnie spożywam cynk w tabletkach.

Dajcie jakieś rady, będę testować.

Pozdrawiam
jartsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując