Witam drogie wizażanki,
Czytuję biochemie od jakiś 3 tygodni i mam mętlik w głowie. Niewiem już sama jakie kosmetyki dso pielęgnacji buzi zacząć stosować. Byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek radę.
Otóż mam 20 lat a moja cera jest raczej normalna z tendencją do przetłuszczania (tzn raz jest normalna innym razem tłusta), Ogólnie nie jest zabardzo problemowa. Nie mam problemów z jej nawilżeniem, nie wyskakują mi krosty (jedynie na miesiączkę). Nie jestem pewna ale uznałabym ją za naczynkową mimo iż nie mam widocznych żadnych pękniętych naczynek na twarzy, bardzo często natomiast sie rumienię pod wpływem emocji/temperatury itp. Sotoswałam krem na naczynka Ruboril, ale bardzo znacznej poprawy nie zauważyłam. W sumie to używałam/używam go raz dziennie a nie jak producent zaleca 2-3 razy dziennie dlatego też pewnie nie ma efektów. Jedyny problem mojej cery to wągry (głównie na nosie), jedno widoczne przebarwienie w okolicach oka oraz fakt, iż szybko się "zanieczyszcza" i czasem (ale bardzo rzadko) jest "zapchana". Co w takim razie polecacie do jej pielęgnacji?
Aha jeśli chodzi o filtry to chciałam już zacząć stosować od tej wiosny/lata ale... mam wątpliwości. Raz użyłam jakiegoś filtra (niewiem czy nie Avene) na próbę od siostry i straaasznie się świeciłam

Nie dość że ogólnie moja cera jest ostatnio przetłuszczona to po filtrach juz w ogóle. Nie mogę się jakoś do nich przekonać i póki co zakupiłam na wiosnę/lato krem-fluid z Oriflame SPF 30. Na KWC ma całkiem przyzwoite opinie, myślę że póki co mi wystarczy tym bardziej że nie będę przebywać zbyt często na słońcu (praca, mieszkanie w Londynie). No i chciałam jeszcze zakupić żel Aurigi Auriderm XO Gel właśnie na naczynka- też ma super recenzję w KWC. Co ponadto proponujecie? Póki co używam Ruborilu na dzień, na noc SPORADYCZNIE (zawsze zapominam) krem AVON rozświetlająco-nawilżający. Myję tqwarz żelem do mycia Nivea Visage Young (tylko taki posiadam i to jedyny żel którego w życiu używałam), używam tonika Ziaji ogórkowego i chyba tyle... No i raz w tygodniu peeling morelowy ST Ives + maseczka tej samej firmy ujedrniająco-wygładzająca. Ale nadal zależy mi na dobrym oczyszczeniu buzi, wygładzeniu, zlikwidowaniu rumienia oraz i chyba przede wszystkim chciałabym żeby była normalna przez cały czas, bo ostatnio bardzo się przetłuszcza. Aha i zastanawiałam się nad jakimis zabiegami typu peeling kawitacyjny/mikrodermabrazja/kwasy ale neiwiem czy będą odpowiednie do mojej cery i czy nie jestem na to za młoda.
Proszę bardzo o pomoc w doborze kosmetyków/zabiegów itp, cena nie gra roli (oczywiście w granicach rozsądku). Będę bardzo wdzięczna.