Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - skończyłam studia i jestem bezrobotna
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-03-14, 08:31   #70
Akane
Zakorzenienie

Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna

Naprawdę na studia poszłaś tylko po to, żeby mieć "argument" dla pracodawcy? To był jedyny powód Twojej decyzji?

Nie wiem też skąd oczekiwanie, że skoro masz wykształcenie wyższe, to już w pierwszej pracy powinnaś dostawać wyższą pensję niż "średnia krajowa". Na pozycję na rynku zawodowym trzeba zapracować. Studia nie są już furtką do otrzymania super pracy - dawno przestały nią być. Praktycznie każdy młody człowiek ma teraz wyższe wykształcenie, więc co to za "moneta przetargowa"? Żadna.

Nie oczekuj też, że w jakiejś firmie przyjmą Cię z pocałowaniem ręki i na dzień dobry zaproponują kokosy. Pracodawca musi sprawdzić na co Cię stać, jakie jest Twoje podejście do pracy i jak wykonujesz swoje obowiązki. Jeśli będzie zadowolony z efektów, sam zaproponuje Ci podwyżkę, by nie ryzykować utraty świetnego pracownika.

Kompletnie nie rozumiem Twojej roszczeniowej postawy... Ja w trakcie studiów pracowałam za śmieszną kasę, potem poszłam do firmy, gdzie najpierw zaproponowano mi umowę zlecenie za 1000 zł. I chętnie się zgodziłam, żeby podnosić swoje kwalifikacje. Wywiązałam się z umowy, zaproponowano mi umowę o pracę na czas określony, potem ją przedłużono, a następnie awansowałam i dostałam umowę na czas nieokreślony. Ale to wszystko trwało i to jest normalne. Obecnie prowadzę własną działalność i zdobyte w poprzednich miejscach pracy doświadczenie jest dla mnie kolosalne. Bo tak naprawdę do pracy przygotowują nie studia (które obecnie są niemal "przedłużeniem" liceum, tyle że w kierunku który jest dla nas interesujący - a przynajmniej powinien być), ale doświadczenie zawodowe. Na dobrą pozycję na rynku pracy nie wskakuje się "ot tak".