2008-03-20, 16:22
|
#4
|
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 7
|
Dot.: rodzynkowiec...
Oto moj sprawdzony!!!!
Składniki
- Biszkopt kakaowy z 8 jajek (może być z 6).
- 40 dkg rodzynek
- rum
- wódka w takiej ilości by pokryły rodzynki
- Masa budyniowa:
- 2 ,5 szkl mleka
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 budynie czekoladowe
- 1 kostka masła
- Masa czekoladowa z rodzynkami:
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- 1/2 kostki masła
- Dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaskowy
- Nasącz:
- 1/2 szkl herbaty
- troche soku z cytryny
- alkohol z rodzynek wg uznania
Sposób przygotowania
- Upiec ciemny biszkopt z 8 jajek i przekroić na 2 placki. 40 dkg rodzynek moczyć przez całą noc w rumie wymieszanym z wódką (pół na pół) lub samym rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować.
- masa budyniowa:
- ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń.
- masa czekoladowa:
- masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzką. Dodać rodzynki i część alkoholu w którym moczyły się rodzynki (ilość wg uznania)
- jedną część biszkoptu nasączyc połową ponczu,posmarować dżemem z czarnej porzeczki (może być np. śliwkowy). Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i nasączyc . Równo nałożyć drugą część masy budyniowej. Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę budyniową.
- uwaga!!!
- jeżeli robimy biszkopt z 6 jaj należy go mniej nasączyć!
- gdyby został alkohol z rodzynek można przechować go w słoiku do nasączenia innego ciasta.
|
|
|